Ciasto cytrynowe uwielbiam za jego aromat. Jest idealne na szybkie niezapowiedziane wizyty i doskonale sprawdza si臋 w mro藕ne zimowe weekendy.
CO POTRZEBUJEMY:
- 260 g maki pszennej
- 70 g maki ziemniaczanej
- 1 p艂aska 艂y偶ka proszku do pieczenia
- 170 g oleju
- 250 g cukru pudru
- Otarta sk贸rka z 2 cytryn
- Sok z 1,5 cytryny
- 4 jaja
- 170 g mleka
DO DZIE艁A:
Wszystkie sk艂adniki wrzu膰 do miski i zmiksuj. Piecz 45 minut w 180 stopniach (g贸ra / d贸艂) lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu posyp pudrem lub udekoruj lukrem.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Podobno ciasto cytrynowe lubi zej艣膰 na ciemn膮 stron臋 mocy i sta膰 si臋 zakalcem 馃檲 馃檲 馃檲 . Dlatego pami臋tajcie, aby:
- wszystkie sk艂adniki mia艂y t臋 sam膮 temperatur臋 - pokojow膮
- po upieczeniu studzi膰 ciasto w formie w kt贸rej si臋 piek艂o. Po wyj臋ciu pozostaje ono przez oko艂o 15-20 minut w foremce. Form臋 najlepiej postawi膰 na kratce. Po tym czasie, mo偶ecie wyj膮膰 ciasto i poczeka膰 a偶 zupe艂nie ostygnie.
- Ciasto mo偶na udekorowa膰 lukrem (przepis na lukier t u) dodaj膮c do niego nieco wi臋cej soku z cytryny.
- U偶y艂am tortownicy o 艣rednicy 23 cm.
Kr贸tka lista, szybkie wykonanie, to ja bardzo lubi臋. :)
OdpowiedzUsu艅takie awaryjne ciacho w nag艂ej sytuacji :)
Usu艅