grudnia 06, 2016

馃崑 ciasto cytrynowe



Ciasto cytrynowe uwielbiam za jego aromat. Jest idealne na szybkie niezapowiedziane wizyty i doskonale sprawdza si臋 w mro藕ne zimowe weekendy. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 260 g maki pszennej
  • 70 g maki ziemniaczanej 
  • 1 p艂aska 艂y偶ka proszku do pieczenia
  • 170 g oleju
  • 250 g cukru pudru
  • Otarta sk贸rka z 2 cytryn
  • Sok z 1,5 cytryny
  • 4 jaja
  • 170 g mleka



DO DZIE艁A:
Wszystkie sk艂adniki wrzu膰 do miski i zmiksuj. Piecz 45 minut w 180 stopniach (g贸ra / d贸艂) lub do suchego patyczka. 

Po upieczeniu posyp pudrem lub udekoruj lukrem. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Podobno ciasto cytrynowe lubi zej艣膰 na ciemn膮 stron臋 mocy i sta膰 si臋 zakalcem 馃檲 馃檲 馃檲  . Dlatego pami臋tajcie, aby:
    • wszystkie sk艂adniki mia艂y t臋 sam膮 temperatur臋 - pokojow膮
    • po upieczeniu studzi膰 ciasto w formie w kt贸rej si臋 piek艂o. Po wyj臋ciu pozostaje ono przez oko艂o 15-20 minut w foremce. Form臋 najlepiej postawi膰 na kratce. Po tym czasie, mo偶ecie wyj膮膰 ciasto i poczeka膰 a偶 zupe艂nie ostygnie.
  • Ciasto mo偶na udekorowa膰 lukrem (przepis na lukier t u) dodaj膮c do niego nieco wi臋cej soku z cytryny. 
  • U偶y艂am tortownicy o 艣rednicy 23 cm.








2 komentarze :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger