Serniki to moje ulubione ciasta. Wspomnieniem z dzieci艅stwa jest sernik na zimno z galaretkami. Przygotowywa艂 go m贸j Tato i smak tego ciasta jest nie do podrobienia. Uwielbia艂am ten czas oczekiwania, kiedy sernik zastygnie i b臋dzie gotowy. Dzisiaj proponuj臋 przepis na sernik co prawda pieczony, ale niezwykle smaczny- sernik z ros膮. Przyznam nieskromnie, 偶e wyszed艂 mi idealnie. Cieszy艂 oko i podniebienie.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 90 g zimnego mas艂a
- 20 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 szklanka m膮ki pszennej
- 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
sk艂adniki na mas臋 serow膮:
- 670 g sera p贸艂t艂ustego
- 1 i 3/4 szklanki mleka 3,2%
- 3 偶贸艂tka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego (nieugotowanego - w proszku )
- 80 g (1/3 szklanki) oleju
sk艂adniki na bez臋:
- 3 bia艂ka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki (80 g) cukru pudru
DO DZIE艁A:
- Zacznij od przygotowania tortownicy - wy艂贸偶 j膮 papierem lub nat艂u艣膰 np. olejem kokosowym lub mas艂em.
- Mas艂o posiekaj wraz z cukrem i m膮k膮 wymieszan膮 z proszkiem. Dodaj jajko i szybciutko zagnie膰 ciasto. Dno tortownicy wyklej ciastem, je艣li wystarczy - to r贸wnie偶 boki tortownicy.
- Do przygotowania masy serowej b臋dzie potrzebny malakser. Wszystkie sk艂adniki w艂贸偶 do misy i zmiksuj. Tak przygotowan膮 mas臋 wylej na ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.
- Po 40 minutach ubij bia艂ka ze szczypt膮 soli na sztywn膮 pian臋. Nast臋pnie - dalej ubijaj膮c - dodawaj cukier puder. Tak przygotowan膮 bez臋 wy艂贸偶 na sernik (po 50 minutach pieczenia) i piecz jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wy艂膮cz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto przez oko艂o 10-15 minut. Po tym czasie wyci膮gnij sernik, aby si臋 wystudzi艂.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- przepis poda艂am na tortownic臋 o 艣rednicy 25 cm
- rosa zaczyna si臋 pojawia膰 po oko艂o 2 godzinach
- pianka bezowa powinna by膰 lekko przyrumieniona, ale nie ciemnobr膮zowa
Jestem wielka fanka sernikow wiec Twoj musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsu艅Znaj膮c Twoje z艂ote r臋ce w kuchni wyjdzie jeszcze pi臋kniejszy 馃槏
OdpowiedzUsu艅och dzi臋kuj臋 za taki komplement! Tw贸j jest boski :)
Usu艅