Pan Robak powiada, 偶e te 艣ledzie mog臋 serwowa膰 w restauracji, a go艣cie b臋d膮 wylizywa膰 talerze 馃槤 na razie restauracji nie posiadam, ale kto wie….mo偶e kiedy艣 si臋 odwa偶臋. Tymczasem serwuj臋 Wam przepis na rewelacyjne 艣ledzie wigilijne.
CO POTRZEBUJEMY:
- 200 g p艂at贸w 艣ledziowych LISNER a’la matias
- 1/2 s艂oika suszonych pomidor贸w w oleju
- olej (u mnie z pestek winogron)
- 1 du偶a czerwona cebula
- 1 艂y偶ka sosu balsamicznego
- 1/2 艂y偶eczki pieprzu r贸偶owego
- 1/2 艂y偶eczki pieprzu zielonego
- 1 艂y偶eczka ziaren kolendry
- 5 ziaren ja艂owca
- 5 ziaren ziela angielskiego
DO DZIE艁A:
Wszystkie przyprawy w ziarnach wrzu膰 do mo藕dzierza i ut艂ucz je. Sledziki pokr贸j na 2 centymetrowe kawa艂ki. Suszone pomidory posiekaj w paseczki, a cebulk臋 w pi贸rka. Cebul臋 i pomidory w艂贸偶 do miseczki, dodaj przyprawy i sos balsamico. Wymieszaj staraj膮c si臋 nieco rozgnie艣膰 cebul臋. Zostaw na oko艂o 15-20 minut.
W s艂oiku uk艂adaj naprzemiennie 艣ledzie z przyprawion膮 cebul膮, a偶 do wyczerpania sk艂adnik贸w. Na koniec wlej oko艂o 4 艂y偶ki oleju z suszonych pomidor贸w i przydu艣 sk艂adniki w s艂oiku widelcem. Dolej oleju (ju偶 zwyk艂ego) tak, aby wszystkie sk艂adniki by艂y przykryte.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Do krojenia 艣ledzi u偶ywam no偶yczek kuchennych, kawa艂eczki wychodz膮 zgrabne i nie brudzi si臋 tak wszystko woko艂o.
- 艢ledzie warto przygotowa膰 w ciekawych s艂oikach, kt贸re mo偶na p贸藕niej 艣mia艂o postawi膰 na stole.
- Je艣li u偶yjesz p艂at贸w 艣ledziowych z Lisnera - 艣ledziki b臋d膮 gotowe ju偶 po 24 godzinach.
To musi byc ob艂臋dny 艣ledzik.zrobie na Nowy Rok,bo na swieta juz mam full ;)
OdpowiedzUsu艅馃構 偶ycz臋 Wam smacznego 馃槝
Usu艅Na sam widok mam g臋b臋 ;) peln膮 艣liny 馃構
OdpowiedzUsu艅馃槀馃槀馃槀to najlepsza rekomendacja 馃憣馃徎
Usu艅Witam, czy olej lniany bedzie sie nadawal do tego przepisu ?
OdpowiedzUsu艅Moje i mojej corki ukochane sledzie, od 3 lat !! W tym roku robie podwojna porcje :)
OdpowiedzUsu艅