Zabra艂am si臋 w tym roku za pieczenie gingerk贸w bez kt贸rych nie wyobra偶am sobie ju偶 Bo偶ego Narodzenia. W planach 艣wi膮tecznych wypiek贸w by艂a tez tarta toffi z wykorzystaniem gotowej masy kr贸wkowej. Jednak wpad艂 mi do g艂owy pomys艂, aby melas臋 z oryginalnego przepisu zast膮pi膰 w艂a艣nie mas膮 kajmakow膮. Efekt jest przes艂odki stonowany odrobin膮 gruboziarnistej soli. Wielbiciele s艂onego karmelu b臋d膮 zachwyceni.
CO POTRZEBUJEMY:
- sk艂adniki mokre:
- jajo
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 150 g mas艂a
- puszka masy kr贸wkowej 400g (odejmij 3 艂y偶ki)
- sk艂adniki suche:
- 2 szklanki m膮ki
- 2 艂y偶eczki cynamonu
- 1 艂y偶eczka sody
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka mielonego imbiru
- 1 艂y偶eczka przyprawy do piernika
- 1 艂y偶eczka soli gruboziarnistej
DO DZIE艁A:
Przygotuj 2 miski. W jednej po艂膮cz sk艂adniki suche. W drugiej utrzyj mas艂o z cukrem (mog膮 pozosta膰 kryszta艂ki cukru). Nast臋pnie Do mas艂a dorzu膰 jajka oraz mas臋 i po艂膮cz sk艂adniki. Wymieszaj ze sob膮 obie masy i wstaw ca艂o艣膰 do lod贸wki na minimum godzin臋.
W tym czasie przygotuj blaszki (najlepiej 3). Wy艂贸偶 je papierem do pieczenia. Po sch艂odzeniu ciasta, odrywaj po kawa艂eczku i formuj kuleczki o 艣rednicy oko艂o 3 cm. Uk艂adaj kuleczki na blaszce w odst臋pach po 4 cm. Ciasto w piekarniku zmienia kszta艂t i z kuleczek powstaj膮 ciasteczka. Pieczemy 12 minut (nie d艂u偶ej!) w temperaturze 180 stopni.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Pami臋tajcie, 偶e ciasteczka same zmieni膮 si臋 z kuleczek w placuszki.
- Nie przekraczajcie czasu pieczenia, cho膰by wydawa艂o si臋 Wam, 偶e ciasteczka potrzebuj膮 jeszcze chwili w piecu. Po wyj臋ciu - same stwardniej膮 z zewn膮trz za艣 w 艣rodku zachowaj膮 mi臋kko艣膰.
Ciasteczka idealne do pochrupania :)
OdpowiedzUsu艅O tak! Chrupi膮 jak 艣nieg w mro藕ny poranek 馃槈
Usu艅Dzie艅 dobry, czy pani robi czapki na zam贸wienie? Marta
OdpowiedzUsu艅Czy moge zastapic maslo magaryna Kasia ? ;)
OdpowiedzUsu艅My艣l臋 偶e tak, to kwestia przyzwyczajenia. Ja zawsze do pieczenia kupuje mas艂o, a moja mama np. u偶ywa tylko margaryny 馃挍
Usu艅