Przepis na pyszne ciasto Milky Way zdobyłam od mojej młodszej Siostry Alicji. Od pierwszego kęsa wiedziałam, że ciasto podbije podniebienie Pana Robaka…..bo przecież mężczyźni to takie nasze duże dzieci, o które czasami musimy zadbać. Rozpieszczanie i słodkości to całkiem niezły duet. Oczywiście musimy pamiętać, aby nie robić tego za często, w myśl zasady: „Co za dużo to niezdrowo”. Ale taka okazja jak Walentynki - to całkiem dobry czas….
CO POTRZEBUJEMY:
składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka cukru
składniki na masę:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 250g margaryny
- 2 szklanki mleka w proszku
składniki na polewę:
- 150g czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka
DO DZIEŁA:
Białka ubij, a następnie dodaj cukier i żółtka. Delikatnie mieszając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj kakao, a potem olej. Wylej ciasto na dużą blaszkę i piecz w 170 stopniach przez około 40 min lub do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie przetnij go (w poziomie) na dwie części.
Mleko zagotuj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wystudź.
Miękką margarynę utrzyj na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawaj naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
Na jedną część biszkopta wyłóż mleczną masę. Drugą częścią ciasta przykryj masę - tak jak w kanapce.
Czekoladę rozpuść w garnuszku z mlekiem - ciągle mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą wylej na ciasto i rozprowadź po całości.
Ciasto Milky Way podawaj schłodzone.
Thermomix do dzieła:
1. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubij białka 3-4 minuty / obroty 4.
2. Ustaw czas na 5 minut / obroty 3. Przez otwór w pokrywie dodawaj na przemian żółtka i cukier. Po wyczerpaniu składników dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec kakao, a potem olej.
3. Wylej ciasto na dużą blaszkę i piecz w 170 stopniach przez około 40 min lub do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie przetnij go (w poziomie) na dwie części.
4. Mleko zagotuj w rondelku z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wystudź.
5. Miękką margarynę utrzyj - 3 minuty / obroty 3. Po 20 sekundach ciągle ucierając, dodawaj naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
6. Na jedną część biszkopta wyłóż mleczną masę. Drugą częścią ciasta przykryj masę - tak jak w kanapce.
7. Czekoladę rozpuść z mlekiem 2 minuty / temperatura 80 stopni / obroty 2. Gdy składniki dobrze się połączą wylej na ciasto i rozprowadź po całości.
Ciasto Milky Way podawaj schłodzone.
Smacznego!
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Ciasto należy przechowywać w lodówce.
- Polewę można zrobić z czekolady deserowej - jeśli chcecie złamać słodycz MILKY WAY’a.
- Możesz też połączyć czekoladę mleczną z białą - u mnie białe dropsy tworzyły napis MILKY WAY
- Krojąc ciasto należy to robić delikatnie, ponieważ czekolada na wierzchu jest twarda.
Ciasto to robiłam nieskończona ilość razy i zawsze wychodzi perfecto.jestem pewna ze nie moze sie nie udać 😀
OdpowiedzUsuńTwój przepis Ala mnie własnie zafascynował i ciacho jak widać też się udało :* i zniknęło w oka mgnieniu ;)
UsuńDlaczego takie smakołyki szybciej znikają niż się je robi? :))
OdpowiedzUsuńha! to jest właśnie największa bolączka 😋
Usuńa ja jeszcze nie robiłam, ale czas to zmienić;) chociaż na ten weekend robię babkę szpinakową;)
OdpowiedzUsuń