Na pewno nie raz zastanawiali艣cie si臋 jak urozmaici膰 kanapki, 偶eby nie by艂y znowu z szynk膮 czy z serem. Jaki艣 czas temu podawa艂am przepis na „smalec” z fasoli…bia艂ej oczywi艣cie. Znajdziecie go T U. A dzisiaj proponuj臋 dla odmiany smarowid艂o z czerwonej fasoli, kt贸re z pewno艣ci膮 rzuci nowe 艣wiat艂o na potencjalne wykorzystanie tego warzywa.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 czerwona cebula
- mi贸d
- ocet balsamiczny ok. 1/2 艂y偶eczki
- puszk臋 czerwonej fasoli (250g po ods膮czeniu)
- 1 z膮bek czosnku
- 艣wie偶a mi臋ta (oko艂o 20 listk贸w)
- 1 艂y偶ka oliwy
- 1 p艂aska 艂y偶eczka czarnuszki
- s贸l
DO DZIE艁A:
Cebul臋 posiekaj i podsma偶 na patelni, a偶 si臋 zeszkli. Dodaj mi贸d i sma偶 jeszcze chwilk臋. Nast臋pnie wlej 1/2 艂y偶eczki octu balsamicznego i zostaw ostatni膮 minut臋 na patelni.
Do blendera w艂贸偶 fasol臋, karmelizowan膮 cebulk臋, przeci艣ni臋ty czosnek, posiekan膮 mi臋t臋 oraz oliw臋. Zblenduj na g艂adk膮 mas臋. Dodaj czarnuszk臋 i dopraw sol膮 do smaku. Wymieszaj i gotowe.
SMACZNEGO!
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Cebulk臋 warto przygotowa膰 wcze艣niej, aby by艂a wystudzona gdy dodajemy j膮 do blendowania.
- Smarowid艂o przechowujemy w zamkni臋tym s艂oiku do max. 1 tygodnia.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz