lutego 07, 2017

🍋 antygrypina




Na portalu przepisownia.pl znalazłam recepturę na specyfik nazywany „antygrypiną”. Jak sama nazwa wskazuje - ma działanie zapobiegąjące grypie. Piszą nawet, że to naturalny antybiotyk. Osobiście nie mogę zagwarantować takiego efektu. Uważam jednak, że skład antygrypiny przemawia za jej stosowaniem w okresie jesienno-zimowym. Kiedy wzrasta zachorowalność, wirusy szaleją, przygotujcie sobie taką bombę witaminową i pijcie przez tydzień. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 cytryna obrana ze skóry (bez pestek)
  • 1 grapefruit obrany ze skóry (z pestkami)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 goździków
  • 3 łyżki miodu
  • około 700-800 ml wody


DO DZIEŁA:
Wszystkie składniki poza wodą umieść w blenderze i miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Następnie dodaj wodę - zmiksuj przez kilka sekund. Gotowy napój przelej do zamykanej butelki. Wstaw do lodówki i pij codziennie przed snem około 150-200 ml. 

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • W oryginalnym przepisie nie ma goździków - jednak ze względu na ich działanie bakteriobójcze - warto dodać je do antygrypiny.
  • Pestki z grapefruita zawierają bardzo dużo witaminy C - dlatego nie należy ich usuwać.
  • W trakcie przeziębienia antygrypinę można podawać na ciepło.






6 komentarzy :

  1. Podczas przeziebienia polecam zrobić bez wody i tak przrzechowywać w lodowce. Ciepłą wodę można dodać bezpośrednio do skoncentrowanej antygrypiny przed piciem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis :) już zapisuję i udostępnię.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile można trzymać w lodowce ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger