Moje pierwsze podej艣cie do nasion chia nie by艂o udane. Nie specjalnie pasowa艂 mi smak i konsystencja. Jednak przepis udoskonali艂am i mog臋 艣mia艂o poleci膰 ten deser. Waniliowo-cytrynowe chia to dobry pomys艂 na pocz膮tek dnia lub na podwieczorek. Tym bardziej, 偶e nasiona sza艂wii hiszpa艅skiej (bo o nich w艂a艣nie mowa) zawieraj膮 sporo bia艂ka i dzi臋ki temu po takim niepozornym deserku jeste艣my syci.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 szklanka mleka
- 4 - 5 sporych 艂y偶ek nasion chia
- 1 艂y偶eczka esencji waniliowej
- 1 艂y偶ka soku z cytrynek dziadunia - znajdziecie je T UT A J
- 1 艂y偶ka syropu klonowego (opcjonalnie)
DO DZIE艁A:
Nasiona wsyp do mleka i wymieszaj. Dodaj wanili臋, syrop i sok z cytryny. Zamieszaj i wstaw do lod贸wki. Mieszaj przez godzin臋 co 15 minut. Potem zamieszaj po kolejnej godzinie i pozostaw w lod贸wce na kilka godzin - a najlepiej na ca艂膮 noc. Podawaj z owocami.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Najlepiej przygotuj deser w s艂oiku, aby m贸c zamkn膮膰 naczynie. W贸wczas zapachy w lod贸wce nie b臋d膮 si臋 miesza膰.
- Mleko krowie mo偶na zast膮pi膰 mlekiem ro艣linnym.
- Waniliowo-cytrynowe chia bardzo dobrze smakuje z pomara艅czami.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz