lutego 12, 2017

馃嵔 du艅skie klopsy na parze





Lubi臋 zmienia膰 klasyczne potrawy dodaj膮c do nich co艣 nowego. I tak w艂a艣nie klopsiki, kt贸re ka偶de dziecko uwielbia, zmieni艂am w klopsy du艅skie. Dlaczego du艅skie…? A no w艂a艣nie - u偶y艂am tym razem du艅skiej remulady. Ten sos to po艂膮czenie warzyw takich jak og贸rek kiszony, kapusta, cebula z majonezem i nut膮 curry. Dzi臋ki niemu w艂a艣nie moje ulubione mielone prezentuj臋 Wam w nowej ods艂onie. Du艅skie klopsy…na parze. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 2 cebule
  • 3 z膮bki czosnku
  • 400g mi臋sa mielonego (u mnie z indyka i wieprzowe p贸艂 na p贸艂)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bu艂ki tartej
  • oko艂o 60 g remulady du艅skiej FOLWARK
  • siekany koperek - oko艂o 3 艂y偶ki
  • 1 艂y偶ka mas艂a
  • s贸l i pieprz
  • 1 艂y偶ka przyprawy suszone pomidory z bazyli膮 i czosnkiem
  • vegeta (u mnie domowa -  m贸j przepis znajdziecie T U)


DO DZIE艁A:
Cebulk臋 posiekaj. Podsma偶 na ma艣le. Dodaj starty czosnek i kr贸tko przesma偶 z cebulk膮. W misce umie艣膰 mi臋so, dodaj cebulk臋 z czosnkiem, jajko i przyprawy. Wymieszaj. Zr贸b wg艂臋bienie w 艣rodku wsyp bu艂k臋 tart膮 i dodaj remulad臋. Wymieszaj ponownie, aby wszystko dobrze si臋 po艂膮czy艂o. 
Nast臋pnie zwil偶 d艂onie i formuj klopsy i klopsiki. Ma艂e, wi臋ksze - takie jak lubicie jada膰. Uk艂adaj je na sicie naczynia do gotowania na parze, a nast臋pnie ugotuj na parze. Od momentu zagotowania si臋 wody - wystarczy 20-25 gotowania na parze. 
Smacznego!

Thermomix do dzie艂a:
1. W艂贸偶 do naczynia cebul臋 i czosnek - 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystk膮. Dodaj 2 艂y偶ki oleju i du艣 2 minuty / 100 stopni / obroty 1.
2. Do naczynia dodaj mi臋so, jajko, przyprawy, bu艂k臋 tart膮 i remulad臋. Wymieszaj 20 sekund / obroty wsteczne 2.
3. Nast臋pnie zwil偶 d艂onie i formuj klopsy i klopsiki. Ma艂e, wi臋ksze - takie jak lubicie jada膰. Uk艂adaj je na przystawce VAROMA, uprzednio posmarowanej t艂uszczem.
4. Naczynie nape艂nij wod膮 - oko艂o 1,5 l. Ustaw 30 minut / obroty 1 / VAROMA.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Klopsy mo偶ecie podawa膰 jako danie g艂贸wne, ale r贸wnie dobrze mog膮 by膰 dodatkiem do zup.
  • Je艣li nie lubicie mi臋s gotowanych na parze klopsy mo偶na ostatecznie usma偶y膰. Ja jednak namawiam do wypr贸bowania tych przygotowanych na parze - remulada dobrze trzyma smak i b臋dziecie mile zaskoczeni.











2 komentarze :

  1. Pysznie wygl膮daj膮, chyba si臋 skusz臋. Podoba mi si臋, 偶e s膮 przyrz膮dzne na parze. Pozdrawiam, Dorota

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. dzi臋kuj臋 za komentarz ☺️ mam nadziej臋, 偶e kotleciki przypadn膮 Ci do gustu 馃槉

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger