Gdy nadchodzi艂 karnawa艂 moja mama przygotowywa艂a zawsze karnawa艂owe r贸偶e oraz chrusty. Nie znam nikogo kto powiedzia艂by NIE pysznemu faworkowi. Dlatego podtrzymuj臋 t臋 tradycj臋 i chrust r贸wnie偶 go艣ci w moim domu w trakcie karnawa艂u.
Dzisiaj wersja dla wielbicieli bardziej chrupi膮cych chru艣cik贸w. Je艣li czasu wystarczy podziel臋 si臋 r贸wnie偶 przepisem na chrusty bardziej kruche - ale to w oddzielnym po艣cie.
CO POTRZEBUJEMY:
- 250g m膮ki pszennej
- 40 g zimnego mas艂a
- 2-3 艂y偶ki cukru
- 1 艂y偶ka octu
- 2 jajka
- 1-2 艂y偶ki 艣mietany
- olej do sma偶enia
- cukier puder do posypania
DO DZIE艁A:
Posiekaj mas艂o z m膮k膮 i cukrem. Gdy mas艂o jest wielko艣ci kruszonki usyp piramidk臋. Zr贸b na 艣rodku wg艂臋bienie i dodaj jajka, ocet, 艣mietan臋 i szybko zagnie膰. W艂贸偶 ciasto do lod贸wki na oko艂o 30 minut.
Po tym czasie wa艂kuj cienko ciasto i wycinaj faworki.
Sma偶 z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na z艂oty kolor. Po wyci膮gni臋ciu ods膮cz na papierowym r臋czniku. Posyp cukrem pudrem.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Ocet mo偶na zast膮pi膰 w贸dka - chodzi o to, aby ciastka nie pi艂y t艂uszczu.
- Cukier puder mo偶na po艂膮czy膰 z ziarenkami z laski wanilii. Zmiksowa膰 i takim waniliowym pudrem posypa膰 chrust.
Pi臋kne chru艣ciki :) a rade艂ko do wykrawania gdzie naby艂a艣?
OdpowiedzUsu艅w sklepiku osiedlowym z ma艂ym AGD :)
Usu艅