P膮czki z nadzieniem czekoladowym, budyniem czy adwokatem s膮 towarem deficytowym w taki dzie艅 jak T艂usty Czwartek.Wszyscy kupuj膮 ilo艣ci hurtowe z d偶emem lub z r贸偶膮….i ka偶dy patrzy na mnie wielkimi oczami, gdy pytam o p膮czka np. z budyniem. Ile偶 mo偶na szuka膰 p膮czk贸w z czym艣 innym ni偶 d偶em….albo w og贸le bez niczego… Znale藕膰 „p膮czki beznadziejne” w T艂usty Czwartek ….. dobre 偶arty. Nie 偶ebym by艂a, a偶 taka wybredna. To nie ja - to Pan Robak 馃槣
Nie jada z d偶emem ani konfitur膮 - wi臋c c贸偶 by艂o robi膰. W tym roku bior臋 p膮czki w swoje r臋ce. Przepis zdoby艂am od mistrzyni z Gda艅ska - Ewa dzi臋kuj臋!
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 kg m膮ki
- 10 dkg dro偶d偶y
- 7 jaj (2 ca艂e i 5 偶贸艂tek)
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 l ciep艂ego mleka
- 0,5 kostki mas艂a (rozpuszczonego)
- 1/4 艂y偶eczki soli
- 1 艂y偶ka octu lub spirytusu
DO DZIE艁A:
Zacznij od przygotowania zaczynu. Podgrzej w garnuszku 5 艂y偶ek mleka. Dodaj dro偶d偶e, 艂y偶k臋 cukru oraz 艂y偶k臋 m膮ki. Pozostaw do wyro艣ni臋cia w ciep艂ym miejscu.
W niewielkim garnku zagotuj wod臋. Postaw na nim misk臋, do kt贸rej wbij jajka i 偶贸艂tka oraz wsyp cukier. Energicznie ubij jajka uwa偶aj膮c, aby si臋 nie przegrza艂y. Zdejmij z pary i jeszcze chwil臋 ubij,
Do miski w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki opr贸cz mas艂a i zacznij wyrabia膰 ciasto. Musi to chwil臋 potrwa膰 - do czasu, a偶 b臋dzie odchodzi膰 od r臋ki. Na koniec dodaj rozpuszczone mas艂o i wyr贸b jeszcze przez oko艂o 7-10 minut, a偶 ciasto b臋dzie odchodzi膰 od r臋ki. Odstaw do wyro艣ni臋cia.
Z wyro艣ni臋tego ciasta formuj p膮czki i uk艂adaj na opr贸szonej m膮k膮 tacy. Nie przykrywaj 艣ciereczk膮. Pozostaw na kolejne 10 minut do wyro艣ni臋cia.
W mi臋dzyczasie czasie rozgrzej olej i k艂ad藕 p膮czki na t艂uszcz wyro艣ni臋ta stron膮 do do艂u. Sma偶 po 3 minuty z ka偶dej strony. Temperatura sma偶enia 175 stopni. Nie 艣piesz si臋 ze sma偶eniem.
Po wystudzeniu polukrowa膰, nadzia膰 d偶emem lub innym nadzieniem wg w艂asnego uznania.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Temperatura w trakcie ubijania jaj nie mo偶e przekroczy膰 60 stopni. Ewa radzi, aby sprawdza膰 ich temperatur臋 paluchem ;) Maj膮 by膰 dobrze ciep艂e, ale nie gor膮ce.
- P膮czki Ewy s膮 niezwykle puszyste w艂a艣nie dzi臋ki ubijaniu jaj na parze - koniecznie sprobujcie.
- Z przepisu wychodzi oko艂o 25-27 sztuk p膮czusi贸w.
- Zbyt wysoka temperatura powoduje, 偶e p膮czek bardzo szybko si臋 przypieka, ale ju偶 nie ro艣nie. Ewa m贸wi, 偶e „p膮czek staje si臋 leniwy” ;)
To ja z Panem Robakiem na p膮czki si臋 pisz臋, te偶 wol臋 bezzzzz:D
OdpowiedzUsu艅馃槀馃槀馃槀馃槀nooo beznadziejne rz膮dz膮 :P
Usu艅