Dania jednogarnkowe to co艣 co bardzo lubi臋. Z regu艂y przygotowanie jest szybkie i nie wymaga specjalnych umiej臋tno艣ci kulinarnych. Wystarczy dobrze wybra膰 sk艂adniki, przyprawy i efekt jest murowany.
CO POTRZEBUJEMY:
- 0,5 kg mielonego mi臋sa (u mnie indycze)
- 3 cebule
- 3 z膮bki czosnku
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- 50 ml sosu Madziar贸w FOLWARK
- 1 papryka czerwona
- 1 du偶y batat
- por (oko艂o 10 cm)
- 1 marchewka
- olej do sma偶enia
PRZYPRAWY:
- ok. 2 艂y偶ki s艂odkiej papryki
- 1 p艂aska 艂y偶eczka papryki chilli
- p贸艂 艂y偶eczki imbiru
- 2 艂y偶ki majeranku
- 4 ziela angielskie
- 3 li艣cie laurowe
- 1 p艂aska 艂y偶ka domowej vegety (przepis tu —> K L I K )
- 1 艂y偶ka suszonego lub 艣wie偶ego koperku
- s贸l i pieprz do smaku
DO DZIE艁A:
Cebul臋 posiekaj. Czosnek przeci艣nij przez prask臋.
Na rozgrzanem oleju podsma偶 cebul臋. Pod koniec dodaj czosnek, a po chwili mi臋so mielone. Przemieszaj i sma偶 kilka minut po czym prze艂贸偶 do du偶ego garnka. Dodaj wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i sos Madziar贸w FOLWARK. Wlej 2 szklanki wody i du艣 na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszaj膮c.
Teraz pokr贸j w grub膮 kostk臋 batata i papryk臋 , a pora i marchewk臋 w plasterki. Po 20 minutach gotowania zupy dodaj warzywa. Zalej wod膮 tak, aby przykry艂a wszystkie sk艂adniki. Gotuj kolejne 20 minut. Na koniec dopraw ewentualnie sol膮 / pieprzem.
Podawaj z kleksem 艣mietany.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
Je艣li lubisz bardziej pikantne potrawy mo偶esz doda膰 dodatkow膮 艂y偶k臋 chilli.
Zupa jest bardzo syc膮ca, ale mo偶na podawa膰 j膮 z dodatkiem ry偶u lub chlebem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz