marca 05, 2017

馃敻biszkopcik T O B L E R O N E



Moje domowe 艂asuchy maj膮 jeden przysmak, kt贸rego smaku nic nie przebije. Postanowi艂am zmierzy膰 si臋 z nim w kuchni. My艣l臋, 偶e smak batonika Toblerone zna wi臋kszo艣膰 z Was. Zg艂臋bi艂am swoj膮 wiedz臋 i poczyta艂am sk艂ad. Za tym niepowtarzalnym smakiem kryje si臋 przede wszystkim czekolada, migda艂y i mi贸d. Nie mia艂am akurat p艂ynnego miodu, kt贸ry (jak s膮dz臋) wpasowa艂by si臋 idealnie w receptur臋. U偶y艂am zamiennie kogla mogla, kt贸ry te偶 da艂 rad臋. Wszytko po艂膮czy艂o si臋 w tak pyszn膮 mas臋, 偶e musia艂am sama sobie da膰 po paluchach, 偶eby nie zje艣膰 na surowo ;)


CO POTRZEBUJEMY:
  • 4 偶贸艂tka
  • 4 bia艂ka
  • 2 艂y偶ki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 200 g migda艂贸w
  • 1/2 艂y偶eczki sody
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 艂y偶ki mleka


DO DZIE艁A:
Zacznij od zmielenia w malakserze migda艂贸w. Prze艂贸偶 m膮czk臋 migda艂ow膮 do miseczki i wsyp do niej proszek do pieczenia oraz sod臋. Przemieszaj. Nast臋pnie ubij bia艂ka i odstaw w oddzielnej miseczce.
Czekolad臋 posiekaj na drobne kawa艂ki i roztop - najlepiej w k膮pieli wodnej z dodatkiem 2 艂y偶ek mleka.
呕贸艂tka ubij na kogel mogel wraz z ksylitolem - a偶 b臋d膮 bardzo jasne. Teraz dodaj olej kokosowy i dalej wlewaj czekolad臋 i dodawaj po 艂y偶ce zmielonych migda艂贸w. Na koniec dodaj partiami bia艂ka i delikatnie wymieszaj do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Wy艂贸偶 ciasto do tortownicy. Piecz 30-35 minut w 180 stopniach.


Thermomix do dzie艂a:
1. Wrzu膰 do naczynia migda艂y - czas 2 minuty / obroty 5. Prze艂贸偶 do miseczki, dodaj proszek do pieczenia oraz sod臋. Przemieszaj.
2. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubij bia艂ka 3-4 minuty / obroty 4. Prze艂贸偶 do oddzielnego naczynia.
3. Mleko oraz czekolad臋 po艂aman膮 na kostki wrzu膰 do naczynia - 4 minuty / temperatura 80 stopni / obroty 5. Prze艂贸偶 do oddzielnego naczynia.
4. Do naczynia z motylkiem w艂贸偶 偶贸艂tka i ksylitol - 3 minuty / temperatura 37 / obroty 4. Dodaj olej kokosowy 10 sekund / obroty 4.
5. Teraz 艣ci膮gnij motylek - ustaw 4 minuty / obroty 4. Przez otw贸r w pokrywie wlewaj czekolad臋 i dodawaj po 艂y偶ce migda艂贸w.
6. Na koniec dodaj (po 艂y偶ce) bia艂ka - 30 sekund / obroty 3.
7. Wy艂贸偶 ciasto do tortownicy. Piecz 30-35 minut w 180 stopniach.


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE
  • Je艣li nie macie ksylitolu - mo偶ecie doda膰 zwyk艂y cukier. Zdecydowa艂am si臋 pos艂odzi膰 ciasto cukrem brzozowym, aby obni偶y膰 jego kaloryczno艣膰. Poza cukrem mamy tu przecie偶 jeszcze mleczn膮 czekolad臋 :)
  • Ilo艣膰 sk艂adnik贸w wystarczy na jeden niewysoki biszkopcik. Je艣li chcecie przygotowa膰 wysoki tort radz臋 podwoi膰 sk艂adniki i nast臋pnie upiec wysoki biszkopt, kt贸ry podzielicie np. na 2, 3 spody
  • Dekoracja biszkopcika: rozpuszczona bia艂a czekolada, p艂atki migda艂owe oraz truskawki. By艂 to urodzinowy mini torcik - taki, kt贸ry mo偶na szybko przygotowa膰 kiedy urodziny przypadaj膮 w tygodniu. Prawdziwy tort b臋dzie gotowy na przyj臋cie urodzinowe.
  • Mo偶ecie r贸wnie偶 przygotowa膰 mas臋 lub bit膮 艣mietan臋 - wy艂o偶y膰 na biszkopt i dopiero na g贸rze pola膰 czekolad膮 - z pewno艣ci膮 taka wersja b臋dzie r贸wnie pyszna.












2 komentarze :

  1. Czy w tym przepisie czegos nie brakuje????
    Wlasnue go zrobilam dokladnie wg wskazowek.. I z zewnatrz wygla super, ale w srodku surowy :( taka p艂ynna masa jak wlewalam przed pieczeniem.. :((
    Wg. Brakuje tu maki, albo czegos co zagesci to ciasto.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Majalena przykro mi bardzo, ale je艣li ciasto po 35 minutach jest niedopieczone trzeba je potrzymac d艂u偶ej do tzw. suchego patyczka. Ka偶dy piekarnik jest inny i st膮d mo偶e taka niemi艂a niespodzianka.
      W艣r贸d sk艂adnik贸w niczego nam nie brakuje, poniewa偶 jest to ciasto bezglutenowe - typowe bez m膮ki, kt贸ra zosta艂a zast膮piona zmielonymi migda艂ami.
      M贸j biszkopcik na 艣rodku by艂 r贸wnie偶 ni偶szy, a po bokach wy偶szy. Jednak niezwykle smaczny :)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger