Pyszny chleb na weekend jest w zasięgu Waszej ręki. Tzw. chleb z garnka przygotowujemy na drożdżach. Ma chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny. Z chęcią zjadam go tylko z masłem i szczyptą soli morskiej, bo nic więcej do niego nie potrzeba. Możecie przygotować go wieczorem, a upiec z samego rana na śniadanie. Co Wy na to?
CO POTRZEBUJEMY:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej graham
- 25 g drożdży
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 szklanki ciepłej wody
- naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny - koniecznie z pokrywką
DO DZIEŁA:
Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia wyłóż ciasto na blat i krótko zagnieć. Następnie odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Naczynie, w którym będziemy piec chleb posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika i ustaw temperaturę 220 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury włóż ciasto do gorącego naczynia, natnij ciasto wg własnego uznania i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika i ustaw 200 stopni. Piecz przez 35 minut, po czym zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20 minut.
Po upieczeniu, przetrzyj chleb zwilżoną dłonią i wyciągnij z naczynia po 10-15 minutach. Pozostaw do ostygnięcia na kratce.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
1. Umieść w naczyniu wodę, drożdże oraz cukier. Ustaw 2 minuty / 37 stopni / obroty 2.
2. Dodaj obie mąki oraz sól. Wymieszaj - opcja INTERWAŁ - 3 minuty.
3. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
4. Następnego dnia wyłóż ciasto na blat i krótko zagnieć. Następnie uformuj bochenek i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Naczynie, w którym będziemy piec chleb posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
5. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika i ustaw temperaturę 220 stopni.Po osiągnięciu tej temperatury włóż ciasto do gorącego naczynia, natnij ciasto wg własnego uznania i przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika i ustaw 200 stopni. Piecz przez 35 minut, po czym zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20 minut.
6. Po upieczeniu przetrzyj chleb zwilżoną ręką, a po 10-15 minutach wyciągnij z naczynia i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Jeśli zależy Wam na czasie i nie chcecie czekać na wyrastanie przez noc, pomińcie wstawianie ciasta chlebowego do lodówki. Bezpośrednio po wymieszaniu (lub wyrobieniu w TM) uformujcie bochenek i przykryjcie ściereczką. Pozostawcie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut. Dalej postępujcie wg przepisu.
- Smak chleba można wzbogacić ulubionymi ziarnami.
trzeba spróbować tego smakołyku
OdpowiedzUsuńZ nudów na kwarantannie - zabieram się za Twój chlebek :)
OdpowiedzUsuńZ nudów na kwarantannie, zabieram się z Twój chlebek :)
OdpowiedzUsuń