Pyszny chleb na weekend jest w zasi臋gu Waszej r臋ki. Tzw. chleb z garnka przygotowujemy na dro偶d偶ach. Ma chrupi膮c膮 sk贸rk臋 i jest bardzo smaczny. Z ch臋ci膮 zjadam go tylko z mas艂em i szczypt膮 soli morskiej, bo nic wi臋cej do niego nie potrzeba. Mo偶ecie przygotowa膰 go wieczorem, a upiec z samego rana na 艣niadanie. Co Wy na to?
CO POTRZEBUJEMY:
- 500 g m膮ki pszennej
- 250 g m膮ki pszennej graham
- 25 g dro偶d偶y
- 1 艂y偶ka oleju
- 1 艂y偶eczka soli
- 1/2 艂y偶eczki cukru
- 2 szklanki ciep艂ej wody
- naczynie 偶aroodporne lub garnek 偶eliwny - koniecznie z pokrywk膮
DO DZIE艁A:
Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w misce. Wymieszaj, przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki na noc.
Nast臋pnego dnia wy艂贸偶 ciasto na blat i kr贸tko zagnie膰. Nast臋pnie odstaw do wyro艣ni臋cia na oko艂o p贸艂 godziny. Naczynie, w kt贸rym b臋dziemy piec chleb posmaruj t艂uszczem i opr贸sz m膮k膮.
Wstaw naczynie 偶aroodporne do piekarnika i ustaw temperatur臋 220 stopni. Po osi膮gni臋ciu tej temperatury w艂贸偶 ciasto do gor膮cego naczynia, natnij ciasto wg w艂asnego uznania i przykryj pokrywk膮. Wstaw do piekarnika i ustaw 200 stopni. Piecz przez 35 minut, po czym zdejmij pokrywk臋 i piecz przez kolejne 20 minut.
Po upieczeniu, przetrzyj chleb zwil偶on膮 d艂oni膮 i wyci膮gnij z naczynia po 10-15 minutach. Pozostaw do ostygni臋cia na kratce.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Umie艣膰 w naczyniu wod臋, dro偶d偶e oraz cukier. Ustaw 2 minuty / 37 stopni / obroty 2.
2. Dodaj obie m膮ki oraz s贸l. Wymieszaj - opcja INTERWA艁 - 3 minuty.
3. Prze艂贸偶 do miski, przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki na noc.
4. Nast臋pnego dnia wy艂贸偶 ciasto na blat i kr贸tko zagnie膰. Nast臋pnie uformuj bochenek i odstaw do wyro艣ni臋cia na oko艂o p贸艂 godziny. Naczynie, w kt贸rym b臋dziemy piec chleb posmaruj t艂uszczem i opr贸sz m膮k膮.
5. Wstaw naczynie 偶aroodporne do piekarnika i ustaw temperatur臋 220 stopni.Po osi膮gni臋ciu tej temperatury w艂贸偶 ciasto do gor膮cego naczynia, natnij ciasto wg w艂asnego uznania i przykryj pokrywk膮. Wstaw do piekarnika i ustaw 200 stopni. Piecz przez 35 minut, po czym zdejmij pokrywk臋 i piecz przez kolejne 20 minut.
6. Po upieczeniu przetrzyj chleb zwil偶on膮 r臋k膮, a po 10-15 minutach wyci膮gnij z naczynia i pozostaw do ostygni臋cia na kratce.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Je艣li zale偶y Wam na czasie i nie chcecie czeka膰 na wyrastanie przez noc, pomi艅cie wstawianie ciasta chlebowego do lod贸wki. Bezpo艣rednio po wymieszaniu (lub wyrobieniu w TM) uformujcie bochenek i przykryjcie 艣ciereczk膮. Pozostawcie w ciep艂ym miejscu do wyro艣ni臋cia na 40 minut. Dalej post臋pujcie wg przepisu.
- Smak chleba mo偶na wzbogaci膰 ulubionymi ziarnami.
trzeba spr贸bowa膰 tego smako艂yku
OdpowiedzUsu艅Z nud贸w na kwarantannie - zabieram si臋 za Tw贸j chlebek :)
OdpowiedzUsu艅Z nud贸w na kwarantannie, zabieram si臋 z Tw贸j chlebek :)
OdpowiedzUsu艅