Gdy nie macie g艂owy, aby zaplanowa膰 co艣 czasoch艂onnego na weekendowe 艣niadanie jak np. gofry czy pankejki, warto przygotowa膰 sa艂atk臋 jarzynow膮. To taki klasyk, kt贸ry ka偶dy zna i lubi. A co zrobi膰, kiedy mamy ochot臋 na co艣 bardziej wyrazistego w smaku? W takiej sytuacji mo偶ecie przyrz膮dzi膰 minimalistyczn膮 sa艂atk臋 czosnkow膮. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko kilku sk艂adnik贸w i kilkunastu minut.
CO POTRZEBUJEMY:
- 20 dkg chudej w臋dliny
- 3 og贸rki kiszone
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- kawa艂ek sera 偶贸艂tego
- 2 艣rednie z膮bki czosnku
- 3 艂y偶ki sosu czosnkowego FOLWARK
- 2 艂y偶ki jogurtu naturalnego
- 1 艂y偶ka majonezu
DO DZIE艁A:
Og贸rki pokr贸j w kostk臋, szynk臋 i ser 偶贸艂ty w paseczki lub kwadraciki. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. W艂贸偶 do miski wszystkie sk艂adniki i wymieszaj. Prze艂贸偶 do zamykanego naczynia lub s艂oika i przechowuj w lod贸wce.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Ustaw 5 sekund / obroty 5 i wrzu膰 czosnek na wiruj膮ce no偶e. Po tym czasie - zgarnij kopystk膮 na dno.
2. Do naczynia w艂贸偶 og贸rki kiszone, ser 偶贸艂ty oraz szynk臋 - 5 sekund / obroty 5.
2. Do naczynia w艂贸偶 og贸rki kiszone, ser 偶贸艂ty oraz szynk臋 - 5 sekund / obroty 5.
3. Dodaj pozosta艂e sk艂adniki, w艂膮cz obroty wsteczne 8 sekund /obroty3
4. Prze艂贸偶 do zamykanego naczynia lub s艂oika i przechowuj w lod贸wce.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Warto, by sa艂atka posiedzia艂a chwil臋 w lod贸wce, aby smaki si臋 „przegryz艂y”.
- Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi niedu偶a porcja sa艂atki - taka na jedno 艣niadanie.
- Sa艂atka czosnkowa jest dobrym pomys艂em na wielkanocny st贸艂.
- Sosy firmy FOLWARK s膮 dost臋pne w sklepach takich jak carrefour, topaz, gzella, makro, selgros, viando, eurocash lub online - KLIKNIJ TUTAJ
Zapraszam po wi臋cej inspiracji na FP Folwarku - K L I K
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz