Pomysł na lekkie Tiramisu zrodził się z tzw. potrzeby chwili. Zostałam zaproszona na spotkanie bloggerów „Blogers Cook in Warsaw”. Jednym ze sponsorów była firma Danone i do dyspozycji wszyscy uczestnicy mieli pyszne jogurty Activia. Przygotowaliśmy posiłki w stylu włoskim. A skoro kuchnia włoska - to jakżeby mogło się obyć bez tiramisu …
CO POTRZEBUJEMY:
- 200g biszkoptów tzw. języczków
- 500 ml jogurtu naturalnego ACTIVIA
- 5 łyżek przesianego cukru pudru
- duża filiżanka mocnej kawy - około 350 ml
- kakao
DO DZIEŁA:
Zacznij od zaparzenia kawy. Odstaw ją, aby wystygła. Do miski przelej jogurt i dodawaj cukier puder ciągle mieszając. Kawę wylej na płaski talerzyk. Maczaj (krótko) biszkopty w kawie i ułóż w pucharku. Następnie wlej jogurt. Tak przygotuj każdy kolejny pucharek deseru. Wstaw tiramisu do lodówki. Przed podaniem posyp gorzkim kakao.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
1. Zaparz filiżankę kawy.
2. Do naczynia z zamontowanym motylkiem przelej jogurt i dodawaj cukier puder ciągle mieszając - 20 sekund / obroty 3.
3. Kawę wylej na płaski talerzyk. Maczaj (krótko) biszkopty w kawie i ułóż w pucharku. Następnie wlej jogurt. Tak przygotuj każdy kolejny pucharek deseru.
4. Wstaw tiramisu do lodówki. Przed podaniem posyp gorzkim kakao.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Deser można serwować w szklankach, kieliszkach czy kokilkach, ale równie dobrze sprawdzi się większe naczynie, w którym przygotujecie całość.
- Z podanej porcji wychodzi 7-8 sztuk deseru
- Aby tiramisu było jeszcze bardziej dietetyczne - proponuję dodać zamiast cukru pudru - zmiksowany na puder cukier brzozowy (czyli tzw. ksylitol)
- Firma Danone mocno pracuje nad idealnym składem swoich produktów, dlatego chciałam Was zachęcić do zakupu i przetestowania ich jogurtów. Activia świetnie się spisała w tej wersji tiramisu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz