Metod膮 pr贸b i b艂臋d贸w powsta艂o kolejne ciasto o ciekawym sk艂adzie i niskiej kaloryczno艣ci. W dodatku jest bezglutenowe i bogate w potas, wap艅 i fosfor. Mog臋 艣mia艂o powiedzie膰, 偶e jesto bardzo zdrowe ciasto. Bywa pomocne w sytuacjach, kiedy nie mo偶emy si臋ga膰 po s艂odkie.
Ale jak przekona膰 domownik贸w, 偶e to warto? Przede wszystkim nie m贸wi膰, 偶e jest to ciasto fasolowe. Przekona艂am si臋 ju偶 o tym, 偶e im mniej opowiadam o sk艂adzie przed zjedzeniem smako艂yku, tym lepiej na tym wychodz臋. Gdy potrawy czy ciasta s膮 pyszne, wszyscy s膮 ciekawi receptury. I w贸wczas nadchodzi ten moment, gdy mo偶emy powiedzie膰, 偶e….
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 1 banan
- 1/2 jab艂ka
- 1 puszka bia艂ej fasoli
- 2 jaja
- 1 艂y偶eczka sody
- olejek pomara艅czowy
- 3 艂y偶eczki oleju koko
- 2 艂y偶ki syropu klonowego
- 3 艂y偶ki maki sezamowej
- 1 艂y偶ki maki ziemniaczanej
sk艂adniki na mas臋:
- 100 g serka 艣mietankowego (u偶y艂am serka DELIKATE)
- 3-4 艂y偶ki cukru pudru zmielonego na puder ksylitolu
- 100 g mas艂a (pokrojone na ma艂e kawa艂ki)
- olejek 艣mietankowy
DO DZIE艁A:
Obie m膮ki wymieszaj w misce z sod膮. Obierz jab艂ko i wydr膮偶 gniazdo nasienne. Banana obierz ze sk贸rki. Wszystkie sk艂adniki poza m膮k膮 umie艣膰 w naczyniu i zblenduj na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie dodaj m膮k臋 i wymieszaj. Foremk臋 posmaruj t艂uszczem i opr贸sz m膮k膮 sezamow膮. Przelej mas臋 do ma艂ej foremki i piecz w 180 stopniach przez 50 minut.
MASA: Mas艂o, cukier i olejek utrzyj na jednolit膮 mas臋. Nast臋pnie dodawaj po 艂y偶ce serka, ciagle ucieraj膮c. Na koniec sprawd藕 czy wszystkie sk艂adniki dobrze si臋 po艂膮czy艂y.
Gdy ciasto ostygnie, przetnij w po艂owie wysoko艣ci. Prze艂贸偶 mas膮 i udekoruj kolorow膮 posypk膮 lub orzechami.Wstaw do lod贸wki na kilka godzin.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Obie m膮ki wymieszaj w misce z sod膮. Obierz jab艂ko i wydr膮偶 gniazdo nasienne. Banana obierz ze sk贸rki.
2. Wszystkie sk艂adniki poza m膮k膮 umie艣膰 w naczyniu, ustaw 20 sek obroty 5.
3. Nast臋pnie dodaj m膮k臋 ustaw 10 sek obroty 5.
4. Foremk臋 posmaruj t艂uszczem i opr贸sz m膮k膮 sezamow膮. Przelej mas臋 do foremki i piecz w 180 stopniach przez przez 50 minut.
5. MASA: W艂贸偶 do naczynia mas艂o i cukier - ustaw obroty 5, czas 15 sekund. Nast臋pnie zgarnij kopystk膮 mas艂o z bok贸w naczynia. Dodaj olejek i ustaw 30 sekund, obroty 4,5. Przez otw贸r w pokrywie dodawaj po 艂y偶ce serka. Na koniec sprawd藕 czy wszystkie sk艂adniki dobrze si臋 zmiksowa艂y.
6. Gdy ciasto ostygnie, przetnij w po艂owie wysoko艣ci. Prze艂贸偶 mas膮 i udekoruj kolorow膮 posypk膮 lub orzechami. Wstaw do lod贸wki na kilka godzin.
SMACZNEGO!
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Gdy nie macie m膮ki sezamowej wystarczy zmiksowa膰 ziarno sezamu na m膮czk臋.
- Ciasto jest bardzo wilgotne. Tu偶 po upieczeniu mo偶e wydawa膰 si臋 niedopieczone, ale tak ma by膰 :)
- Warto upiec ciasto wieczorem, a prze艂o偶y膰 mas膮 nast臋pnego dnia.
- U偶y艂am foremki o wymiarach: 8 cm wysoko艣ci, o 艣rednicy 15 cm (zw臋偶aj膮cej si臋 ku do艂owi do 12 cm).
- Ciasto przechowujemy w lod贸wce.
Wygl膮da przepi臋knie :) a偶 chyba sama spr贸buj臋 zrobi膰
OdpowiedzUsu艅przepis jest prosty 馃槑偶ycz臋 smacznego 馃構
Usu艅