kwietnia 23, 2017

馃 gofry FIT





Po 艣wi臋tach chcia艂oby si臋 zje艣膰 co艣 s艂odkiego, ale przecie偶 waga pokazuje, 偶e lepiej tego nie robi膰. Z jednej strony kijek, a z drugiej marchewka. Na takie sytuacje mam sprawdzony przepis na fit gofry. G艂贸wnym sk艂adnikiem s膮 p艂atki owsiane i robi si臋 je (jak zwykle w moich przepisach) szybko. Zapraszam, cz臋stujcie si臋 do woli.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1,5 szklanki p艂atki owsianych
  • 2 jajka
  • 6 du偶ych 艂y偶ek jogurtu naturalnego
  • 3 艂y偶ki wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budy艅 艣mietankowy (opcjonalnie)
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka sody oraz 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia


DO DZIE艁A:
Wsyp do blendera kielichowego p艂atki owsiane i zmiksuj na m膮czk臋. Nast臋pnie przesyp do miski i dodaj pozosta艂e sk艂adniki (jajka, jogurt, wod臋, cukier waniliowy, budy艅, sod臋 i proszek). Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja ciasta ma przypomina膰 艣mietan臋. Nast臋pnie sma偶 gofry. Podawaj z cukrem pudrem, d偶emem, syropem klonowym lub tym co lubisz najbardziej.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Umie艣膰 w naczyniu p艂atki owsiane. Ustaw 20 sekund - obroty 10.
2. Do naczynia w艂贸偶: jajka, jogurt, wod臋, cukier waniliowy, budy艅, sod臋 i proszek. Ustaw 10 sekund , obroty 4.
3. Zdejmij pokryw臋, zbierz kopystk膮 ciasto z bok贸w naczynia i zmiksuj jeszcze raz 4 sekundy , obroty 4. Konsystencja ciasta ma przypomina膰 艣mietan臋. 
4. Sma偶 gofry. Podawaj z cukrem pudrem, d偶emem, syropem klonowym lub tym co lubisz najbardziej.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi oko艂o 8-10 gofr贸w. To zale偶y od wielko艣ci gofrownicy).
  • Je艣li chodzi o konsystencj臋 ciasta - mo偶ecie doda膰 troch臋 wi臋cej wody. P艂atki owsiane s膮 r贸偶ne, ale wszystkie ch艂on膮 wod臋. Zauwa偶y艂am, 偶e je艣li ciasto jest za g臋ste - gofry wychodz膮 mi臋kkie. Natomiast jak ciasto zrobicie nieco rzadsze - wyjd膮 Wam chrupi膮ce gofry.
  • Pami臋tajcie, aby gofry styg艂y na kratce - dzi臋ki temu b臋d膮 chrupi膮ce.
  • Mi najbardziej smakuj膮 z dodatkiem d偶emu, ale to ju偶 kwestia gustu kto z czym lubi najbardziej. 呕ycz臋 smacznego.






13 komentarzy :

  1. Dominiko, a orientujesz si臋, ile b臋dzie gram贸w tej m膮czki? Zobaczy艂am przepis i od razu przemieli艂am p艂atki na py艂... ;-)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. ....ci臋zko powiedzie膰, bo zawsze odmierzam najpierw p艂atki, ale podejrzewam, 偶e tak z 1,5 szklanki :)

      Usu艅
  2. Aaaaa s膮 uzale偶niaj膮ce!! Zrobi艂am podw贸jna porcj臋 i jeszcze mi ma艂o.. Domi, przepis jest super!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Kasiu - bardzo si臋 ciesz臋, 偶e smakowa艂y :) Ja je te偶 uwielbiam :)

      Usu艅
  3. Naprawd臋 pyszne! Polecam!

    OdpowiedzUsu艅
  4. Najlepsze gofry jakie jadlam polecam ❤

    OdpowiedzUsu艅
  5. Najlepsze gofry jakie jadlam polecam wszystkim

    OdpowiedzUsu艅
  6. Przepyszne zdrowe gofry.Uzaleznilam sie od nich i na slono i na slodko馃槏馃槏馃槏馃槏

    OdpowiedzUsu艅
  7. Czy mo偶na je upiec w piekarniku na formie silikonowej? Nie mam gogofrownicy i nie wiem czy to wyjdzie z piekarnika ani jak go ustawi膰?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Marta - nigdy ich nie piek艂am w piekarniu. Podejrzewam jednak, 偶e mog膮 si臋 uda膰 - je艣li pieczesz w ten spos贸b gofry z innych przepis贸w :) ustaw tak samo piekarnik i upiecz :) smacznego!

      Usu艅
  8. Czesc, a czy mozecie podpowiedziec na ile istotny jest budyn... przymierzam sie zeby je zrobic, ale budyn i fit to mi nie do konca idzie w parze... tzn uwielbiam budyn, smak dziecinstwa - tak tylko sie czepiam...

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. zamiast budyniu mo偶na doda膰 jakie艣 2 艂y偶ki dowolnej m膮ki i b臋dzie ok :)

      Usu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger