W tym roku z okazji Dnia Matki przygotowałam mini-bezy. Jest to wersja dla prawdziwych słodyczowych łakomczuszków. Dlatego ostrzegam, że konieczne jest zaopatrzenie się w wodę lub inny napój, który pomoże przy zasłodzeniu. Dla odważnych - wersja Pana Robaka bez owoców.
CO POTRZEBUJEMY:
składniki na bezę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
składniki na krem:
- 300 g twarożku typu philadelphia
- 80 g masła
- 1,5 szklanki ksylitolu (cukru brzozowego)
- 2 łyżki nutelli (do kremu czekoladowego)
DO DZIEŁA:
Ubij białka na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie nie przerywając ubijania dodawaj po łyżce cukru pudru. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubij jeszcze przez minutę.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Odrysuj na papierze kółka i wykładaj na nie masę bezową. Wstaw do nagrzanego piekarnika:
- na najwyższy poziom - na 5 minut - na 150 stopni
- potem zmniejsz temperaturę do 120 stopni i również na najwyższym poziomie piecz przez 30 minut.
- następne 30 minut piecz w temperaturze 120 stopni, ale na najniższym poziomie
- na ostatnie pół godziny, nie zmieniając temperatury, przenieś blachę z bezami na najwyższy poziom.
- Łączny czas w piecu to 95 minut
Bezy pozostaw do całkowitego wystudzenia w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Ksylitol zmiel w malakserze lub blenderze kielichowym na puder. Do misy włóż masło i zmielony cukier brzozowy. Utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając dodawaj po łyżce serka, aż do wykończenia składników. Masę podziel na 2 części. Jedną przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do lodówki. Do drugiej dodaj nutellę i połącz - otrzymasz masę w kolorze kawy z mlekiem. Przełóż ją do drugiego pojemnika i schłódź w lodówce - około godzinę.
Wystudzone bezy przełóż kremami wg upodobania. Ozdób ulubionymi owocami i listkiem melisy.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
1. Załóż do naczynia motylek. Wlej białka, dodaj cukier puder i ustaw 5 minut / temperatura 60 stopni / obroty 3,5. Ubijaj bez założonej miarki. W trakcie wsyp szczyptę soli.
2. Ustaw kolejne 5 minut / obroty 3 i w trakcie ubijania dodaj sok z cytryny.
3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Odrysuj na papierze kółka i wykładaj na nie masę bezową. Wstaw do nagrzanego piekarnika:
na najwyższy poziom - na 5 minut - na 150 stopni
potem zmniejsz temperaturę do 120 stopni i również na najwyższym poziomie piecz przez 30 minut.
następne 30 minut piecz w temperaturze 120 stopni, ale na najniższym poziomie
na ostatnie pół godziny, nie zmieniając temperatury, przenieś blachę z bezami na najwyższy poziom.
Łączny czas w piecu to 95 minut
4. Bezy pozostaw do całkowitego wystudzenia w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
5. Do naczynia wsyp ksylitol i zmiel - 20 sekund / obroty 10.
6. Do naczynia ze zmielonym ksylitolem dodaj masło i ucieraj - 50 sekund / obroty 4.
7. Następnie ustaw 2 minuty / obroty 4 i przez otwór w pokrywie dodawaj po łyżce twarożku.
8. Masę podziel na 2 części. Jedną przełóż do zamykanego pojemnika i włóż do lodówki. Do drugiej dodaj nutellę - przemieszaj 7 sekund / obroty 4. otrzymasz masę w kolorze kawy z mlekiem. Przełóż ją do drugiego pojemnika i schłódź w lodówce - około godzinę.
9. Wystudzone bezy przełóż kremami wg upodobania. Ozdób ulubionymi owocami i listkiem melisy.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Składniki na bezę powinny być wyciągnięte z lodówki około 1 godzinę przed przystąpieniem do pracy, aby miały temperaturę pokojową.
- Masę bezową można wyciskać przez rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką, aby nadać jej piękny kształt. Ja nakładałam ją łyżką.
- Do białej masy można dodać jeszcze skórkę z cytryny - wzbogaci smak masy.
- Pan Robak jako, że nie lubi owoców w słodkich smakołykach - otrzymał bezę z masą oraz dodatkową łyżką nutelli ukrytą pod mini bezą.
OMG 😍😍😍 jakie cudeńka 👌👏👍
OdpowiedzUsuń❤️❤️❤️❤️
Usuń