maja 23, 2017

👵🏻 chlebuś Babci Reni



Ciepły chleb wyciągnięty dopiero z pieca, to jeden z moich ulubionych smakołyków. Piekłam już chleby według różnych przepisów, ale najbardziej smakuje mi chleb mojej Mamy. Chleb z kilku składników, z dodatkiem siemienia lnianego i czarnuszki.... najlepiej smakuje z masłem i solą. Przepysznie ☺️ polecam 👌🏻


CO POTRZEBUJEMY:
  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży 
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego


DO DZIEŁA:
Drożdże rozpuść w 0,5 szklanki wody, dodając 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. 
Mąkę wsyp do miski wraz z nasionami i wymieszaj. Do pozostałej wody dodaj sól i mieszaj aż się rozpuści. Następnie dodaj  do mąki wyrośnięte drożdże oraz wodę z solą. Wyrób ciasto - około 15 minut. Na zakończenie dodaj olej i wyrób jeszcze przez 1-2 minuty.
Keksówki wyłóż papierem. Przełóż ciasto do foremki i pozostaw około 20-30 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyrośniętę chlebki wstawiaj do gorącego pieca. Piecz przez 45-50 minut na najniższym poziomie.
Zaraz po wyciągnięciu namocz rękę wodą i przetrzyj chlebek mokrą ręką. Uważaj, aby się nie poparzyć. Smacznego!


THERMOMIX DO DZIEŁA:
1. Do naczynia wlej 0,5 szklanki wody, dodaj drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru. Ustaw 2 minuty/37 stopni / obroty 2.
2. Do pozostałej wody dodaj sól i mieszaj aż się rozpuści. Do naczynia dodaj mąkę z nasionami oraz posoloną wodę. Ustaw 10 minut / Interwał.
3. Po tym czasie dodaj olej, ustaw 2 minuty / Interwał.
4. Keksówki wyłóż papierem. Przełóż ciasto do foremki i pozostaw około 20-30 minut do wyrośnięcia. 
5. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyrośniętę chlebki wstawiaj do gorącego pieca. Piecz przez 45-50 minut na najniższym poziomie.
6. Zaraz po wyciągnięciu namocz rękę wodą i przetrzyj chlebek mokrą ręką. Uważaj, aby się nie poparzyć. Smacznego!


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:

  • Do wyrabianego ciasta można dodać również ziarna słonecznika lub dyni.
  • Z podanego przepisu wychodzą dwa nieduże bochenki pieczone w keksówkach lub jeden duży bochen.












3 komentarze :

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger