Dzi艣 si臋gam do przepisu starego jak 艣wiat. Korzystam z niego, gdy piek臋 ciasto, kt贸rego nie b臋dzie je艣膰 Pan Robak. A to oznacza, 偶e ciasto jest z owocami. Wiosn膮 i latem, gdy mamy do wyboru przer贸偶ne owoce - to wprost idealny wypiek. To sezonowe ciasto upiek艂am dzi艣 z rabarbarem i truskawkami, a Ma艂y Robaczek zabierze je na jutrzejszy piknik u Marysi :)
CO POTRZEBUJEMY:
- kostka mas艂a
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki m膮ki pszennej
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- rabarbar, truskawki (lub inne owoce sezonowe)
DO DZIE艁A:
Rabarbar oczy艣膰 i pokr贸j 艂odygi na drobne kawa艂ki. M膮k臋 wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Form臋 do ciasta wy艂贸偶 papierem. Ustaw piekarnik na 180 stopni, aby nagrza艂 si臋 w mi臋dzyczasie.
Mas艂o , cukier oraz cukier waniliowy zmiksuj na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie - ciagle miksuj膮c - dodawaj po jajku, a gdy dodasz ju偶 wszystkie - dodawaj do masy po 艂y偶ce m膮ki.
Prze艂贸偶 mas臋 do formy. Na wierzchu u艂贸偶 owoce - lekko je dociskaj膮c, aby zatopi艂y si臋 w cie艣cie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 45-50 minut (lub do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie mo偶esz je opr贸szy膰 cukrem pudrem lub udekorowa膰 lukrem.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Rabarbar oczy艣膰 i pokr贸j 艂odygi na drobne kawa艂ki. M膮k臋 wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Form臋 do ciasta wy艂贸偶 papierem. Ustaw piekarnik na 180 stopni, aby nagrza艂 si臋 w mi臋dzyczasie.
2. Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki wg podanej kolejno艣ci - poza rabarbarem lub owocami, kt贸re wybra艂a艣. Ustaw 40 sekund / obroty 4.
3. Prze艂贸偶 mas臋 do formy. Na wierzchu u艂贸偶 owoce - lekko je dociskaj膮c, aby zatopi艂y si臋 w cie艣cie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez oko艂o 40-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
4. Gdy ciasto ostygnie mo偶esz je opr贸szy膰 cukrem pudrem lub udekorowa膰 lukrem.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Gdy dodajecie rabarbar lub inne kwa艣ne owoce mo偶ecie je posypa膰 cukrem przed wstawieniem do piekarnika.
- Ciasto jest te偶 bardzo dobre do przygotowania mufinek.
- Robi si臋 ekspresowo - idealny wypiek, gdy masz niezapowiedzianych go艣ci.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz