Dzi艣 zapraszam Was na ciasto czekoladowe z przepisu mistrzyni Ewy Drzewieckiej z Gda艅ska. Ciasto robi si臋 ekspresowo, bez wa偶enia i bez uruchamia zb臋dnych robot贸w czy innych maszyn kuchennych. Do przygotowania wystarcz膮 dwie miski i 艂y偶ka. Do ciasta nie dodajemy jajek. Jest aromatyczne i niezwykle czekoladowe.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki mokre:
- 2 szklanki letniej wody
- 1 szklanka oleju
- 1 艂y偶ka octu
- 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
sk艂adniki suche:
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki m膮ki pszennej
- 1 szklanka m膮ki pe艂noziarnistej
- 0,5 szklanki kakao
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 0,5 艂y偶eczki soli
DO DZIE艁A:
Nastaw piekarnik na 180 stopni, aby si臋 nagrza艂.
Przygotuj 2 miski. W jednej wymieszaj suche sk艂adniki, a w drugiej mokre. Nast臋pnie po艂膮cz obie masy i przelej do tortownicy (26 cm). Wstaw do nagrzanego pieca. Piecz 50 minut - do tzw. suchego patyczka.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, aby si臋 nagrza艂.
- Umie艣膰 w naczyniu wszystkie mokre sk艂adniki.
- Ustaw 3 minuty / obroty 4 i przez otw贸r w pokrywie dodawaj po 艂y偶ce suche sk艂adniki.
- Przelej do tortownicy (26 cm). Wstaw do nagrzanego pieca. Piecz 50 minut - do tzw. suchego patyczka.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Podajemy posypane cukrem pudrem lub z polew膮 czekoladow膮.
- Ewa dekoruje to ciasto polew膮 czekoladow膮. Oto jej przepis na polew臋: 200 ml 艣mietanki 30%, 175 g czekolady deserowej. 艢mietank臋 podgrza膰 w rondelku, zdj膮膰 z ognia i doda膰 pokruszon膮 czekolad臋. Miesza膰 do rozpuszczenia si臋 czekolady i odstawi膰 do ostygni臋cia. Ch艂odn膮 polew臋 wstawi膰 do lod贸wki. Gdy zacznie t臋偶e膰 - pola膰 ciasto.
Obledne Brownie ;)
OdpowiedzUsu艅Trudno sie niezgodzi膰 馃槀馃槀馃槀
Usu艅Uwielbiam brownie <3 <3 wypr贸buje na 100% przepis. Wygl膮da niesamowicie <3
OdpowiedzUsu艅馃槆 馃槆 馃槆 to zas艂uga tych czekoladowych dodatk贸w 馃崼馃榿ale ciasto jest mega czekoladowe 馃檪
Usu艅