Gdy przychodzi wiosna i mo偶na delektowa膰 si臋 m艂od膮 kapustk膮, to najch臋tniej przyrz膮dza艂abym j膮 codziennie. Dzisiaj polecam Wam m艂od膮 z boczkiem. Mo偶e stanowi膰 dodatek do drugiego dania, ale r贸wnie dobrze smakuje podana z makaronem jako danie g艂贸wne.
CO POTRZEBUJEMY:
- g艂贸wka m艂odej kapusty
- w臋dzony boczek pokrojony na skwarki - oko艂o 300 g
- 1/2 艂y偶eczki soli
- 1 艂y偶ka mas艂a
- 1/2 p臋czka kopru
- 1 艂y偶ka 艣mietany
- pieprz 艣wie偶o mielony
DO DZIE艁A:
Boczek przesma偶 na patelni. Kapust臋 poszatkuj i w艂贸偶 do du偶ego garnka. Podlej delikatnie wod膮, dodaj s贸l, mas艂o i du艣 do mi臋kko艣ci. Nast臋pnie dodaj koper i boczek i odparuj chwil臋 na ogniu. Na zako艅czenie dodaj 艣mietan臋. Pomieszaj i gotowe.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Boczek przesma偶 na patelni.
2. Kapust臋 pokr贸j na mniejsze kawa艂ki. W艂贸偶 do naczynia i poszatkuj pomagaj膮c sobie kopystk膮 - 5 sekund obroty 4. Je艣li nie zmie艣ci si臋 ca艂a kapusta do naczynia poszatkuj j膮 partiami.
3. Ca艂膮 poszatkowan膮 kapust臋 umie艣膰 w naczyniu. Dodaj s贸l i mas艂o. Ustaw 10 minut VAROMA / obroty wsteczne 1.
4. Nast臋pnie dodaj koper, boczek i 艣mietan臋 - ustaw 10 sekund / obroty wsteczne 1.
Super propozycja :)
OdpowiedzUsu艅dzi臋kuj臋 馃榿
Usu艅Jest tak kolorowa, ze wygl膮da ob艂臋dnie <3
OdpowiedzUsu艅Panu Robakowi tak posmakowa艂o, 偶e zam贸wi艂 na drugi dzie艅 powt贸rk臋 ☺️
Usu艅Bardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsu艅