Dzi艣 zapraszam Was na smakowicie wilgotne ciasto czekoladowe z buraczkiem. Przygotowa艂am je na zaj臋cia z j臋zyka hiszpa艅skiego, na kt贸re ucz臋szczam. Uczyli艣my si臋 pisania przepis贸w po hiszpa艅sku, a wiadomo…najlepiej po艂膮czy膰 teori臋 z praktyk膮 :) ka偶dy przyni贸s艂 co艣 ciekawego i tym sposobem po艂膮czyli艣my przyjemne z po偶ytecznym. A burak po hiszpa艅sku to „remolacha” (czyt. remolacia) 馃槀 馃槀 馃槀 to tak gdyby kto艣 by艂 zainteresowany ;)
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 du偶y burak (oko艂o 25o g) - ugotowany lub upieczony
- 1 kostka mas艂a
- 50 g oleju kokosowego
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka m膮ki + 2 艂y偶ki
- 1 p艂aska 艂y偶eczka sody
- solidna szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)
- 1 艂y偶eczka cynamonu
DO DZIE艁A:
Wa偶ne , aby przed przyst膮pieniem do pieczenia przygotowa膰 sobie wszystkie sk艂adniki oraz 2 miski, rondelek, tark臋 i blaszk臋 do pieczenia.
Zacznij od starcia buraczka na bardzo drobnych oczkach. W jednej misce wymieszaj suche sk艂adniki tj. m膮k臋, sod臋, s贸l i cynamon. Mas艂o i olej kokosowy umie艣膰 w rondelku i roztop. Zdejmij z ognia i dodaj posiekan膮 czekolad臋. Sk艂adniki powinny po艂膮czy膰 si臋 w jednolit膮 p艂ynn膮 mas臋.
Do drugiej miski wbij wszystkie jajka. Zacznij ubija膰 mikserem dodaj膮c cukier. Nast臋pnie dodawaj powoli czekoladow膮, p艂ynn膮 mas臋. Teraz zamie艅 mikser na 艂y偶k臋 i mieszaj dodaj膮c suche sk艂adniki. Na koniec dorzu膰 buraczka i dok艂adnie po艂膮cz wszystkie sk艂adniki. Gotow膮 mas臋 prze艂贸偶 do blaszki.
Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Umie艣膰 w naczyniu buraczka pokrojonego na kilka kawa艂k贸w. Ustaw 4 sekundy / obroty 4. Zgarnij kopystk膮 buraczka ze 艣cian naczynia i powt贸rz - obroty 4 / 4 sekundy. Prze艂贸偶 mas臋 do miseczki.
2. W misce wymieszaj suche sk艂adniki tj. m膮k臋, sod臋, s贸l i cynamon.
3. Do czystego naczynia w艂贸偶 mas艂o i olej kokosowy - 2 minuty / 80 stopni / obroty 2. Nast臋pnie dodaj posiekan膮 czekolad臋 i ustaw 1 minuta / 60 stopni / obroty 2. Przelej do garnuszka.
4. W naczyniu umie艣膰 motylek. Wbij wszystkie jajka, dodaj cukier i ustaw 30 sekund / obroty 4.
5. Ustaw czas na 2 minuty / obroty 3. Przez otw贸r w pokrywie dodawaj sos czekoladowy, a nast臋pnie suche sk艂adniki. Na koniec dorzu膰 buraczka i zmniejsz obroty do 2. Po艂膮cz wszystkie sk艂adniki przez 10 sekund.
6. Gotow膮 mas臋 prze艂贸偶 do blaszki. Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Ciasto mo偶na udekorowa膰 cukrem pudrem, pola膰 roztopion膮 czekolad膮 lub ozdobi膰 sezonowymi owocami. Po艂膮czenie tego smakowitego brownie z truskawkami na d艂ugo pozostanie w Waszej pami臋ci.
- Je艣li nie chce Wam si臋 piec buraka, mo偶ecie kupi膰 gotowe tarte buraczki, kt贸re s膮 sprzedawane w warzywniakach.
- Z podanych proporcji wychodz膮 2 niewielkie keks贸wki.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz