czerwca 29, 2017

馃崼czekoladowe gofry z makaronu




Oto kolejny smako艂yk wymy艣lony na konkurs Lubelli #lubelloveinspiracje bloger贸w - "Pomys艂owe Dzieciaki". Tym razem mini-makaron czekoladowy, kt贸ry Lubella stworzy艂a z my艣l膮 o naszych milusi艅skich wraz  :)  Moja propozycja z pewno艣ci膮 przypadnie do gustu w艂a艣nie najm艂odszym. Aczkolwiek podejrzewam, 偶e i starsze 艂asuchy b臋d膮 mia艂y chrapk臋 na czekoladowe gofry.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 3 miarki* suchego makaronu Lubella mini 艣widerki czekoladowe
  • 2 miarki* mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • 1/2 艂y偶eczki sody
* miarka o pojemno艣ci 100 ml


DO DZIE艁A:
Ugotuj makaron wed艂ug przepisu na opakowaniu. Nast臋pnie pozostaw, aby wystyg艂. Gdy b臋dzie zimny wrzu膰 do malaksera dodaj膮c jajko i mleko kokosowe. Zmiksuj na g艂adk膮 mas臋. Powinna by膰 bardzo g臋sta, ale lej膮ca.  W razie potrzeby dodaj wi臋cej mleka. Nak艂adaj ciasto do gofrownicy i piecz. Gofry s膮 delikatne i raczej mi臋kkie ni偶 chrupi膮ce. Trzeba je wyci膮ga膰 ostro偶nie z gofrownicy i uk艂ada膰 na kratce, aby ostyg艂y.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Ugotuj makaron wed艂ug przepisu na opakowaniu. Nast臋pnie pozostaw, aby wystyg艂.
2. Do naczynia w艂贸偶 makaron. Dodaj jajko i mleko kokosowe. Ustaw 10 sekund / obroty 6. Zmiksuj na g艂adk膮 mas臋. Powinna by膰 bardzo g臋sta, ale lej膮ca.  W razie potrzeby dodaj wi臋cej mleka.
3. Nak艂adaj ciasto do gofrownicy i piecz. Gofry s膮 delikatne i raczej mi臋kkie ni偶 chrupi膮ce. Trzeba je wyci膮ga膰 ostro偶nie z gofrownicy i uk艂ada膰 na kratce, aby ostyg艂y.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Z podanej porcji wychodzi oko艂o 7 gofr贸w.
  • Je艣li u偶yjecie wi臋kszej miarki wyjdzie Wam wi臋cej gofr贸w. Pami臋tajcie, aby doda膰 w贸wczas dodatkowe jajko.
  • Je艣li nie macie mleka kokosowego to spokojnie mo偶ecie u偶y膰 zwyk艂ego.
  • Mi najbardziej smakuj膮 na zimno - z cukrem pudrem i sezonowymi owocami.
  • 艢wietnie nadaj膮 si臋 jako drugie 艣niadanie do szko艂y lub do pracy.










2 komentarze :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger