czerwca 10, 2017

馃嵅 mini rurki po tajsku





Marka Lubella wypu艣ci艂a na rynek nowo艣膰 - mini makarony w pi臋ciu ciekawych kszta艂tach i smakach. Zosta艂am zaproszona do konkursu Lubellove Inspiracje Bloger贸w  i w ten oto spos贸b wymy艣li艂am pyszne danie na obiad. Uwielbiam orientalne smaki dlatego moja propozycja b臋dzie w艂a艣nie w tych klimatach.
Zapraszam na obiad z mini rurkami warzywnymi 5 warzyw Lubella Mini.
#lubelloveinspiracje #lubella    

CO POTRZEBUJEMY:
  • opakowanie makaronu Lubella mini rurki
  • 3 z膮bki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 2 ma艂e marchewki
  • sok z po艂owy cytryny
  • starty 艣wie偶y imbir - oko艂o 2 cm
  • 1 papryczka chilli (je艣li lubicie bardzo ostre dania - dodajcie 2 papryczki)
  • 4 艂y偶ki siekanej 艣wie偶ej kolendry
  • 3 艂y偶ki mas艂a orzechowego
  • cukier, s贸l
  • 2 szklanki wody
  • 1 艂y偶ka domowej vegety - przepis znajdziecie T U T A J 
  • 2 艂y偶ki sosu TERYAKI 
  • sos sojowy oraz syrop klonowy
  • t艂uszcz do sma偶enia
  • 3 艂y偶ki 艣mietany


DO DZIE艁A:
Zacznij od przygotowania wszystkich warzyw. Czosnek obierz i przeci艣nij przez prask臋. cebul臋 drobno posiekaj. Cukini臋 pokr贸j w p贸艂plasterki, a marchewk臋 w s艂upki. Papryczk臋 chilli posiekaj w plasterki. 
Rozgrzej w rondelku t艂uszcz. Wrzu膰 cebulk臋 oraz czosnek i i mbir i delikatnie podsma偶. Nast臋pnie zalej wod膮, dodaj veget臋, sos sojowy i teryaki oraz 1 艂y偶k臋 syropu klonowego, a tak偶e po艂ow臋 posiekanej cukinii, mas艂o orzechowe i kolendr臋. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, a偶 cukinia si臋 rozpadnie. Nast臋pnie dodaj sok z cytryny oraz 1 艂y偶eczk臋 soli. Polecam posmakowa膰, zanim doda si臋 ca艂y sok i doprawi膰 sokiem w zale偶no艣ci od upodoba艅 smakowych. Na koniec zaci膮gnij 艣mietan膮.
Ugotuj makaron Lubella wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej odrobin臋 t艂uszczu, wrzu膰 marchewk臋 oraz drug膮 cz臋艣膰 cukinii. Kr贸tko przesma偶 i dodaj 1 艂y偶k臋 sosu sojowego, 1 艂y偶k臋 syropu klonowego oraz p贸艂 艂y偶eczki cukru. Przesma偶 tak, aby warzywa by艂y oklejone sosem.
Proponuj臋, aby poda膰 danie nak艂adaj膮c je wed艂ug kolejno艣ci: sos, makaron Lubella, karmelizowane warzywa (marchewka z cukini膮). Na g贸r臋 sypiemy posiekane orzeszki ziemne, a woko艂o siekana kolendra.
Smacznego!


THERMOMIX DO DZIE艁A:
1. Cukini臋 pokr贸j w p贸艂plasterki, a marchewk臋 w s艂upki. W艂贸偶 do naczynia cebul臋, czosnek, chilli i imbir - rozdrobnij  10 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystk膮 ze 艣cianek.
2. Dodaj do naczynia odrobin臋 oleju i du艣 100 stopni / 2,5 minuty / obroty 1.
3. Nast臋pnie zalej wod膮, dodaj veget臋, sos sojowy i teryaki oraz 1 艂y偶k臋 syropu klonowego, a tak偶e po艂ow臋 posiekanej cukinii, mas艂o orzechowe i kolendr臋. Ustaw 11 min / 100 stopni / obroty 1. Po tym czasie dodaj sok z cytryny oraz 1 艂y偶eczk臋 soli - ustaw 4 sekundy / obroty 3. Na koniec zaci膮gnij 艣mietan膮 - 12 sekund / obroty 2.
4. Ugotuj makaron Lubella wg przepisu na opakowaniu.
5. Na patelni rozgrzej odrobin臋 t艂uszczu, wrzu膰 marchewk臋 oraz drug膮 cz臋艣膰 cukinii. Kr贸tko przesma偶 i dodaj 1 艂y偶k臋 sosu sojowego, 1 艂y偶k臋 syropu klonowego oraz p贸艂 艂y偶eczki cukru. Przesma偶 tak, aby warzywa by艂y oklejone sosem.
6. Proponuj臋, aby poda膰 danie nak艂adaj膮c je wed艂ug kolejno艣ci: sos, makaron Lubella, karmelizowane warzywa (marchewka z cukini膮). Na g贸r臋 sypiemy posiekane orzeszki ziemne, a woko艂o siekana kolendra.
Smacznego!


DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Przy zaci膮ganiu sosu 艣mietan膮 dodajcie 艂y偶k臋 sosu do 艣mietany, aby si臋 si臋 nie zwa偶y艂a.
  • Je偶eli lubicie g臋ste sosy , mo偶na w odrobinie zimnej wody rozpu艣ci膰 1 艂y偶eczk臋 m膮ki ziemniaczanej i dodaj na koniec do sosu.












6 komentarzy :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger