Smak klasycznej m艂odej kapustki to kwintesencja rozpoczynaj膮cego si臋 lata. Oczywi艣cie w tym roku mam ju偶 na swoim koncie tak膮 kapust臋. Przepis na moj膮 ulubion膮 kapust臋 z boczkiem znajdziecie tutaj 馃憠馃徎 K L I K, a dzi艣 zapraszam na m艂od膮 z serkiem topionym. Zdecydowa艂am si臋 na takie po艂膮czenie, poniewa偶 wiele os贸b zag臋szcza zupy w艂a艣nie serkami topionymi. Smaki dobrze si臋 spasowa艂y, tak偶e zach臋cam i polecam :)
CO POTRZEBUJEMY:
- 2 marchewki
- 1 du偶y ziemniak
- 0,5 kg m艂odej kapusty
- koper - p贸艂 p臋czka
- domowa vegeta - oko艂o 1 艂y偶eczka (przepis tutaj K L I K)
- niepe艂na szklanka wody
- 2-3 艂y偶ki mas艂a
- 艣mietankowy serek topiony (150 g)
- s贸l, cukier do, sok z cytryny - do smaku
DO DZIE艁A:
Marchewki i ziemniaka obierz i zetrzyj na tarce na du偶ych oczkach. Kapust臋 poszatkuj. Rozgrzej mase艂ko w du偶ym garnku, w艂贸偶 warzywa, wsyp veget臋 i zalej wod膮. Gotuj do mi臋kko艣ci - oko艂o 20-30 minut. Po tym czasie dodaj serek topiony. Dok艂adnie wymieszaj. Nast臋pnie posmakuj i dodaj przyprawy wg w艂asnego uznania (s贸l, cukier, sok z cytryny). Na koniec dodaj do kapusty posiekany koperek, chwilk臋 pogotuj. Podawaj jako dodatek do obiadu.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Marchewki i ziemniaka obierz, umie艣膰 w naczyniu i ustaw 5 sekund / obroty 5. Prze艂贸偶 do miseczki.
- Kapust臋 pokr贸j na wi臋ksze kawa艂ki i poszatkuj: 15-20 sekund / obroty 4. Mo偶na sobie pom贸c kopystk膮.
- Dodaj do naczynia rozdrobnione warzywa, veget臋, mas艂o i wod臋. Ustaw 25 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- Po tym czasie dodaj serek topiony, ustaw 2 minuty / 100 stopni / obroty wsteczne 2. Nast臋pnie posmakuj i przypraw wg uznania sol膮, cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i zamieszaj 30 sekund / obroty wsteczne 3.
- Podawaj jako dodatek do obiadu.
Pysznie to wygl膮da, ale zastanawiam si臋 po co ten serek topiony?
OdpowiedzUsu艅Edelko - zdecydowa艂am si臋 na takie po艂膮czenie, poniewa偶 wiele os贸b zag臋szcza zupy w艂a艣nie serkami topionymi :)
Usu艅