sierpnia 17, 2017

馃 bulionetka warzywna



Jaki艣 czas temu przygotowa艂am po raz pierwszy drobiow膮 past臋 roso艂ow膮 i przepad艂am. Od tamtej pory jest to ju偶 sta艂y element w mojej kuchni, a raczej lod贸wce i nie wyobra偶am sobie bez niej  gotowania zup. Dzisiaj przekazuj臋 Wam now膮 ods艂on臋 tego koncentratu - czyli warzywn膮 wersj臋 bulionetki.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 z膮bki czosnku
  • seler naciowy (4-5 ga艂膮zek)
  • kawa艂ek cukinii (oko艂o 120g)
  • 1 pomidor bez sk贸rki
  • 60 g tartego parmezanu
  • 150 g soli
  • 2 艂y偶ki mieszanki olej贸w CARDIO (polecam Mikstura Olei CARDIO Dr Gaja
  • 120 ml bia艂ego wina
    • przyprawy: 
      • 3 li艣cie laurowe
      • 3 ziarna ziela angielskiego
      • 3 ziarna ja艂owca
      • p艂aska 艂y偶eczka suszonego tymianku
      • 1/2 艂y偶eczki imbiru
      • 1 艂y偶eczka ziaren kolendry
      • 1/2 艂y偶eczki papryki s艂odkiej
      • gar艣膰 dowolnych 艣wie偶ych zi贸艂



DO DZIE艁A:

  1. Umyte warzywa zetrzyj na tarce lub posiekaj w malakserze. Cebul臋 oraz 艣wie偶e zio艂a drobno posiekaj. Pomidor pokr贸j w kostk臋, a czosnek przeci艣nij przez prask臋. Ziele angielskie, kolendr臋, ja艂owiec ut艂ucz w mo藕dzierzu. 
  2. Wszystkie sk艂adniki (opr贸cz parmezanu) w艂贸偶 do garnka o grubym dnie. Wymieszaj i doprowad藕 do wrzenia. Nast臋pnie zmniejsz ogie艅 i gotuj przez  ko艂o 30 minut od czasu do czasu mieszaj膮c.
  3. Po p贸艂 godzinie dodaj parmezan i gotuj jeszcze 10-15 minut uwa偶aj膮c aby koncentrat nie przywar艂 do dna. 
  4. Na zako艅czenie zmiksuj bulionetk臋 na g艂adk膮 mas臋 i prze艂贸偶 do szczelnie zamykanych s艂oik贸w. Odstaw do ostygni臋cia. Przechowuj w lod贸wce.

THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Umie艣膰 w naczyniu wszystkie sk艂adniki (opr贸cz parmezanu,oleju, wina i soli). Ustaw 10 sekund / obroty 7 i rozdrobnij przy pomocy kopystki. Zgarnij sk艂adniki ze 艣cianek naczynia.
  2. Wlej do naczynia wino, olej CARDIO oraz s贸l i gotuj przez 30 minut / VAROMA / obroty 2. Na pokrywie ustaw koszyczek.
  3. Po p贸艂 godzinie dodaj parmezan. Miksuj past臋 przez 20 sekund / na maksymalnych obrotach - 10.
  4. Prze艂贸偶 bulionetk臋 do szczelnie zamykanych s艂oik贸w. Odstaw do ostygni臋cia. Przechowuj w lod贸wce.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
    • w trakcie gotowania uwa偶ajcie, aby bulionetka Wam nie przywar艂a. Masa jest g臋sta szczeg贸lnie w drugiej fazie gotowania.
    • Koncentratu warzywnego u偶ywam zamiast tzw. kostek roso艂owych przy gotowaniu zup, sos贸w
    • Bulion mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce oko艂o 3 miesi膮ce. S贸l jest naturalnym konserwantem, kt贸ry utrzyma 艣wie偶o艣膰 koncentratu.
    • Wymiennie zamiast wina mo偶na u偶y膰 wody.
    • przepis na bulionetk臋 drobiow膮 znajdziecie tutaj - BULIONETKA DROBIOWA Smako艂yki Dominiki












3 komentarze :

  1. W艂a艣nie zrobi艂am tylko zastanawiam si臋, czy tej soli nie jest zbyt du偶o?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. bulionetka jest bardzo s艂ona, ale tak powinno by膰, poniewa偶 s贸l jest konserwantem i dzi臋ki niej past臋 mo偶na trzyma膰 w lod贸wce kilka miesi臋cy :)

      Usu艅
  2. Nie pr贸bowa艂am jeszcze zrobi膰 sama takiej bulionetki, zawsze to czasu na nic nie ma ;) Ale jak robi臋 zupe albo jaki艣 sosik to cz臋sto kupuje koncentrat bulionu krakusa, bardzo dobry jest i zaznaczam, 偶e bez konserwant贸w, glutaminian贸w itp. :) Jest w szklanej butelce, fajnie smakuje i pachnie :)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger