Jaki艣 czas temu przygotowa艂am po raz pierwszy drobiow膮 past臋 roso艂ow膮 i przepad艂am. Od tamtej pory jest to ju偶 sta艂y element w mojej kuchni, a raczej lod贸wce i nie wyobra偶am sobie bez niej gotowania zup. Dzisiaj przekazuj臋 Wam now膮 ods艂on臋 tego koncentratu - czyli warzywn膮 wersj臋 bulionetki.
CO POTRZEBUJEMY:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 z膮bki czosnku
- seler naciowy (4-5 ga艂膮zek)
- kawa艂ek cukinii (oko艂o 120g)
- 1 pomidor bez sk贸rki
- 60 g tartego parmezanu
- 150 g soli
- 2 艂y偶ki mieszanki olej贸w CARDIO (polecam Mikstura Olei CARDIO Dr Gaja
- 120 ml bia艂ego wina
- przyprawy:
- 3 li艣cie laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna ja艂owca
- p艂aska 艂y偶eczka suszonego tymianku
- 1/2 艂y偶eczki imbiru
- 1 艂y偶eczka ziaren kolendry
- 1/2 艂y偶eczki papryki s艂odkiej
- gar艣膰 dowolnych 艣wie偶ych zi贸艂
DO DZIE艁A:
- Umyte warzywa zetrzyj na tarce lub posiekaj w malakserze. Cebul臋 oraz 艣wie偶e zio艂a drobno posiekaj. Pomidor pokr贸j w kostk臋, a czosnek przeci艣nij przez prask臋. Ziele angielskie, kolendr臋, ja艂owiec ut艂ucz w mo藕dzierzu.
- Wszystkie sk艂adniki (opr贸cz parmezanu) w艂贸偶 do garnka o grubym dnie. Wymieszaj i doprowad藕 do wrzenia. Nast臋pnie zmniejsz ogie艅 i gotuj przez ko艂o 30 minut od czasu do czasu mieszaj膮c.
- Po p贸艂 godzinie dodaj parmezan i gotuj jeszcze 10-15 minut uwa偶aj膮c aby koncentrat nie przywar艂 do dna.
- Na zako艅czenie zmiksuj bulionetk臋 na g艂adk膮 mas臋 i prze艂贸偶 do szczelnie zamykanych s艂oik贸w. Odstaw do ostygni臋cia. Przechowuj w lod贸wce.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Umie艣膰 w naczyniu wszystkie sk艂adniki (opr贸cz parmezanu,oleju, wina i soli). Ustaw 10 sekund / obroty 7 i rozdrobnij przy pomocy kopystki. Zgarnij sk艂adniki ze 艣cianek naczynia.
- Wlej do naczynia wino, olej CARDIO oraz s贸l i gotuj przez 30 minut / VAROMA / obroty 2. Na pokrywie ustaw koszyczek.
- Po p贸艂 godzinie dodaj parmezan. Miksuj past臋 przez 20 sekund / na maksymalnych obrotach - 10.
- Prze艂贸偶 bulionetk臋 do szczelnie zamykanych s艂oik贸w. Odstaw do ostygni臋cia. Przechowuj w lod贸wce.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- w trakcie gotowania uwa偶ajcie, aby bulionetka Wam nie przywar艂a. Masa jest g臋sta szczeg贸lnie w drugiej fazie gotowania.
- Koncentratu warzywnego u偶ywam zamiast tzw. kostek roso艂owych przy gotowaniu zup, sos贸w
- Bulion mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce oko艂o 3 miesi膮ce. S贸l jest naturalnym konserwantem, kt贸ry utrzyma 艣wie偶o艣膰 koncentratu.
- Wymiennie zamiast wina mo偶na u偶y膰 wody.
- przepis na bulionetk臋 drobiow膮 znajdziecie tutaj - BULIONETKA DROBIOWA Smako艂yki Dominiki
W艂a艣nie zrobi艂am tylko zastanawiam si臋, czy tej soli nie jest zbyt du偶o?
OdpowiedzUsu艅bulionetka jest bardzo s艂ona, ale tak powinno by膰, poniewa偶 s贸l jest konserwantem i dzi臋ki niej past臋 mo偶na trzyma膰 w lod贸wce kilka miesi臋cy :)
Usu艅Nie pr贸bowa艂am jeszcze zrobi膰 sama takiej bulionetki, zawsze to czasu na nic nie ma ;) Ale jak robi臋 zupe albo jaki艣 sosik to cz臋sto kupuje koncentrat bulionu krakusa, bardzo dobry jest i zaznaczam, 偶e bez konserwant贸w, glutaminian贸w itp. :) Jest w szklanej butelce, fajnie smakuje i pachnie :)
OdpowiedzUsu艅