Zacz臋艂o si臋 od przygotowania s艂odkiego sosu chilli. A skoro jest sos to warto przygotowa膰 do niego jakie艣 danie inspirowane kuchni膮 azjatyck膮. Id膮c tym tropem zakupi艂am krewetki i przygotowa艂am na obiad krewetki w tempurze, poda艂am z ry偶em, sur贸wk膮 z m艂odej kapusty i sosem chilli. Przepis na sos znajdziecie tutaj : s艂odki sos chilli. A wszystkich wielbicieli da艅 orientalnych zapraszam po przepis.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 450 g krewetek mro偶onych
- m膮k膮 do obtaczania krewetek
- olej do sma偶enia
sk艂adniki na ciasto:
- 150 ml bardzo zimnej wody gazowanej
- 100 g m膮ki pszennej
- 1 jajko
- 1 p艂aska 艂y偶eczka soli
DO DZIE艁A:
Zacznij od rozmro偶enia krewetek. Nast臋pnie sprawd藕 czy s膮 oczyszczone. Je艣li nie - sp贸jrz ni偶ej, w poradach poda艂am jak je oczy艣ci膰.
Do miski w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na tempur臋 i po艂膮cz trzepaczk膮 lub mikserem na jednolit膮 mas臋. Wstaw do lod贸wki.
Rozgrzej olej w wysokim rondlu.
Nasyp do miseczki m膮k臋. Trzymaj膮c krewetk臋 za ogonek - obtaczaj j膮 w m膮ce, a nast臋pnie zanurz w sch艂odzonej tempurze. Sma偶 na z艂oty kolor z obu stron.
Usma偶one krewetki prze艂贸偶 na papierowy r臋cznik, aby odda艂y nadmiar t艂uszczu.
Smacznego.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Zacznij od rozmro偶enia krewetek. Nast臋pnie sprawd藕 czy s膮 oczyszczone. Je艣li nie - sp贸jrz ni偶ej, w poradach poda艂am jak je oczy艣ci膰.
- Do naczynia w艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na tempur臋 - ustaw 15 sekund / obroty 4. Prze艂贸偶 do miski i wstaw do lod贸wki.
- Rozgrzej olej w wysokim rondlu.
- Nasyp do miseczki m膮k臋. Trzymaj膮c krewetk臋 za ogonek - obtaczaj j膮 w m膮ce, a nast臋pnie zanurz w sch艂odzonej tempurze. Sma偶 na z艂oty kolor z obu stron.
- Usma偶one krewetki prze艂贸偶 na papierowy r臋cznik, aby odda艂y nadmiar t艂uszczu.Smacznego.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Czyszczenie krewetek: krewetk臋 obierz z pancerzyka, usu艅 g艂贸wki, pozostaw ogonki. Natnij na grzbiecie i usu艅 ciemn膮 偶y艂k臋. Op艂ucz i osusz papierowym r臋cznikiem.
- Tempura 艣wietnie nadaje si臋 r贸wnie偶 do warzyw i mi臋sa.
- W trakcie sma偶enia unikajcie zbyt wielu krewetek na patelni, poniewa偶 mo偶e to spowodowa膰 zbyt wolne sma偶enie. Aby potrawa by艂a chrupi膮ca - olej musi by膰 bardzo gor膮cy.
- Krewetki polecam r贸wnie偶 jako przek膮sk臋. 艢wietnie nadaj膮 si臋 do zjedzenia na zimno.
- Przepis na s艂odki sos chilli znajdziecie tutaj ----> przepis na sos chilli
- Smakosze polecaj膮 r贸wnie偶 sos sojowy jako dodatek do krewetek w tempurze.
Ja na takie chodz臋 do azjatyckiej restauracji Udon Noodle Bar (w Warszawie) ale chyba w ko艅cu odwa偶臋 si臋 je zrobi膰 sama w domu, przepis wydaje si臋 by膰 prosty :)
OdpowiedzUsu艅