Dzi艣 b臋dzie o babce ziemniaczanej zwanej te偶 w kuchni 偶ydowskiej kugel. Kilka lat temu przymierzy艂am si臋 do tego dania, ale niestety nie wysz艂o mi tak jak powinno. Ostatnio jednak w trakcie podr贸偶y, zatrzymali艣my si臋 w karczmie Austeria w miejscowo艣ci Rychnowo - przy trasie nr 7. Zwykle zamawiali艣my tam placki ziemniaczane z gulaszem. Tym razem powita艂o nas nowe menu - bez plack贸w. W zamian szef kuchni poleca艂 babk臋 ziemniaczan膮. No i przepad艂am. Wiedzia艂am, 偶e zrobi臋 kolejn膮 przymiark臋 do babki. Prze艣ledzi艂am wiele przepis贸w, aby zebra膰 cenne wskaz贸wki i informacj臋, kt贸re uchroni膮 mnie przed pora偶k膮. Tym razem si臋 uda艂o. Zapisuj臋 wi臋c sk艂adniki i receptur臋, aby m贸c powt贸rzy膰 za jaki艣 czas to pyszne danie.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1,2 - 1,3 KG ziemniak贸w
- 3 jajka
- 3-4 艂y偶ki m膮ki
- 2 cebule
- 1/3 kostki smalcu
- w臋dzony boczek
- parmezan
przyprawy:
- s贸l (oko艂o 2 艂y偶eczki)
- pieprz
- pieprz zio艂owy
- 1 艂y偶eczka domowej vegety - przepis na veget臋
DO DZIE艁A:
- Cebulk臋 drobno posiekaj i podsma偶 razem z veget膮 na smalcu. Przelej do miseczki. Boczek pokr贸j na drobne kawa艂ki i r贸wnie偶 przesma偶.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj jak na placki ziemniaczane. Je艣li wytworzy si臋 woda - odced藕 ziemniaki (ja zrobi艂am to 艂y偶k膮). Dodaj do nich jajka, m膮k臋 i przyprawy. Wymieszaj 艂y偶k膮. Na koniec dodaj do masy cebulk臋 i boczek i zamieszaj jeszcze raz.
- Blaszk臋 posmaruj t艂uszczem i posyp bu艂k膮 tar膮. Wylej mas臋 na blaszk臋. Na wierzchu posyp pi贸rkami surowej cebuli oraz parmezanem. Wstaw do nagrzanego pieca. Piecz przez 1 godzin臋 w temperaturze 220 stopni.
- Podawaj z kwa艣n膮 艣mietan膮.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Cebulk臋 drobno posiekaj i podsma偶 razem z veget膮 na smalcu. Przelej do miseczki. Boczek pokr贸j na drobne kawa艂ki i r贸wnie偶 przesma偶.
- Ziemniaki obierz i pokr贸j na po艂贸wki. W艂贸偶 do naczynia. Ustaw 60 sekund / obroty 4. Po 10-15 sekundach zwi臋ksz obroty do 5. Gdy TM sko艅czy prac臋 odced藕 ziemniaki z wody (robi艂am to 艂y偶k膮). Dodaj jajka, m膮k臋, przyprawy, cebulk臋 i boczek. Ustaw 03 sekund / wsteczne obroty 3.
- Blaszk臋 posmaruj t艂uszczem i posyp bu艂k膮 tar膮. Wylej mas臋 na blaszk臋. Na wierzchu posyp pi贸rkami surowej cebuli oraz parmezanem. Wstaw do nagrzanego pieca. Piecz przez 1 godzin臋 w temperaturze 220 stopni.
- Podawaj z kwa艣n膮 艣mietan膮.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Masa je艣li jest nieods膮czona z wody jest dosy膰 rzadka, trzeba dostosowa膰 w贸wczas ilo艣膰 m膮ki do konsystencji masy. Mo偶e by膰 tak, 偶e 3-4 艂y偶ki podane w przepisie b臋d膮 wystarczaj膮ce. Jednak wszystko zale偶y od ziemniak贸w.
- Je艣li b臋dziecie piec babk臋 w ma艂ej blaszce, b臋dzie ona wysoka. Sprawdzajcie w贸wczas czy jest dopieczona patyczkiem - tak jak ciasto. Ja piek艂am w wi臋kszej blasze, babka wysz艂a niska, ale te偶 piek艂a si臋 50 minut.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz