Kurczak w chrupi膮cej panierce nie musi by膰 wcale sma偶ony w g艂臋bokim t艂uszczu. Proponuj臋 Wam smaczn膮 alternatyw臋 w postaci pieczonych k臋sk贸w fileta w panierce z krakers贸w. Mi臋so po upieczeniu jest wilgotne, soczyste i zamkni臋te w chrupi膮cej skorupce. Ma oczywi艣cie du偶o mniej kalorii ni偶 tradycyjnie sma偶one. To jak? Kto si臋 skusi?
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 pier艣 z kurczaka (podw贸jna)
- paczka krakers贸w
- jogurt naturalny
przyprawy:
- s贸l,
- papryka s艂odka - p艂aska 艂y偶eczka
- papryka ostra - 1/2 艂y偶eczki
- papryka w臋dzona - p艂aska 艂y偶eczka
- curry - p艂aska 艂y偶eczka
DO DZIE艁A:
- Pier艣 z kury umyj. Pokr贸j na kawa艂ki, a nast臋pnie posyp sol膮 i pozosta艂ymi przyprawami. W艂贸偶 do miski, po czym zalej jogurtem. Przemieszaj 艂y偶k膮 mi臋so, aby jogurt oblepi艂 ka偶dy kawa艂ek. Wstaw do lod贸wki na godzin臋.
- Krakersy w艂贸偶 do woreczka strunowego. Wypu艣膰 powietrze z worka, zamknij strun臋 i wa艂kuj do uzyskania okruszk贸w panierki. Przesyp do miseczki.
- Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Kurczaka nie wycieraj z jogurtu, tylko nadziewaj na widelec i obtaczaj w krakersach. Uk艂adaj na blaszce.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika - piecz 30 minut w 200 stopniach. Kurczak wychodzi soczysty i dobrze smakuje z sosem czosnkowym.
Ja nie wiem sk膮d ty bierzesz takie super pomys艂y.. i ten worek z z臋bami hahaha superowy :D
OdpowiedzUsu艅馃榿馃榿馃榿 lubi臋 zaskakiwa膰 馃槣
Usu艅a woreczek z TIGER-a 馃槝