Lato zniknęło z dnia na dzień i przyszła jesienna słota. Ale na szczęście są też skarby jesieni. Kupiłam dziś na targu śliwki, które następnie upiekłam pod kołderką z kruszonki. To najlepszy smakołyk na pochmurne dni. Musicie koniecznie spróbować. Crumble przygotujecie w kilka minut, ale zjecie je jeszcze szybciej.
Warto podać je z gałką lodów waniliowych - wtedy to już prawdziwy wypas :)
CO POTRZEBUJEMY:
- 0,5 kg śliwek
- kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
DO DZIEŁA:
- Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do malaksera i rozdrobnij. Możesz też wyrobić ją palcami, aż powstaną grudki.
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Następnie ułóż w naczyniu do pieczenia i posyp kruszonką.
- Wstaw do pieca nagrzanego na 190 stopni na 30 minut.
- Po wyjęciu odczekaj około 10 minut, ponieważ owoce są bardzo gorące i możesz się poparzyć.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
- Kruszonka: do naczynia włóż wszystkie składniki na kruszonkę - ustaw 10 sekund / obroty 6.
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Następnie ułóż w naczyniu do pieczenia i posyp kruszonką.
- Wstaw do pieca nagrzanego na 190 stopni na 30 minut.
- Po wyjęciu odczekaj około 10 minut, ponieważ owoce są bardzo gorące i możesz się poparzyć.
Pycha, i jakie miseczki! <3
OdpowiedzUsuńdziękuję - miseczki to prezent z UK 😊 też mi się ogromnie podobają 😊
Usuń