września 06, 2017

😋 śliwkowe crumble


Lato zniknęło z dnia na dzień i przyszła jesienna słota. Ale na szczęście są też skarby jesieni. Kupiłam dziś na targu śliwki, które następnie upiekłam pod kołderką z kruszonki. To najlepszy smakołyk na pochmurne dni. Musicie koniecznie spróbować. Crumble przygotujecie w kilka minut, ale zjecie je jeszcze szybciej. 
Warto podać je z gałką lodów waniliowych - wtedy to już prawdziwy wypas :)

CO POTRZEBUJEMY:

  • 0,5 kg śliwek
  • kruszonka:
    • 50 g masła
    • 50 g cukru
    • 100 g mąki


DO DZIEŁA:

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do malaksera i rozdrobnij. Możesz też wyrobić ją palcami, aż powstaną grudki.
  2. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Następnie ułóż w naczyniu do pieczenia i posyp kruszonką.
  3. Wstaw do pieca nagrzanego na 190 stopni na 30 minut. 
  4. Po wyjęciu odczekaj około 10 minut, ponieważ owoce są bardzo gorące i możesz się poparzyć.


THERMOMIX DO DZIEŁA:
  1. Kruszonka: do naczynia włóż wszystkie składniki na kruszonkę - ustaw 10 sekund / obroty 6.
  2. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Następnie ułóż w naczyniu do pieczenia i posyp kruszonką.
  3. Wstaw do pieca nagrzanego na 190 stopni na 30 minut. 
  4. Po wyjęciu odczekaj około 10 minut, ponieważ owoce są bardzo gorące i możesz się poparzyć.





2 komentarze :

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger