Zrobi艂am w艂a艣nie ciacho z jab艂kami na babskie spotkanie. Chodzi艂o za mn膮 ju偶 od miesi膮ca. Dos艂ownie mnie prze艣ladowa艂o. Co spojrza艂am do internetu, to ju偶 kto艣 si臋 chwali艂, 偶e upiek艂 szarlotk臋. I w ko艅cu sta艂o si臋.
Znalaz艂am kilka przepis贸w, jednak najbardziej przypad艂 mi do gustu ten od Moniki z bloga W Kuchni u Moniki. Ciasto jest niezwykle 艂atwe w przygotowaniu i poradzi sobie z nim ka偶dy. Nie by艂abym sob膮, gdybym co艣 nie pokombinowa艂a, przy sk艂adnikach. I tak doda艂am 艂y偶eczk臋 esencji waniliowej oraz nieco m膮ki pe艂noziarnistej. M膮ka spisa艂a si臋 na medal - ciasto wysz艂o lekko chrupi膮ce i bardzo przyjemne w smaku. Wszystkiego dope艂ni艂 lukier na bazie 艣mietany...takiego jeszcze nie robi艂am, ale dzi艣 wiem, 偶e warto.
CO POTRZEBUJEMY:
- 6 jab艂ek - najlepiej kwa艣nych (u mnie by艂a to reneta)
sk艂adniki na ciasto:
- 330 g m膮ki pszennej (oko艂o 2,5 szklanki)
- 50 g m膮ki pe艂noziarnistej pszennej (ok. 1/2 szklanki)
- 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 p艂aska 艂y偶eczka sody
- 1 jajko
- 3 艂y偶ki cukru pudru (ok.60 g)
- 1 艂y偶eczka esencji waniliowej
- 250 g mas艂a (zimnego)
- 170 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
sk艂adniki na lukier:
- 1 艂y偶ka 艣mietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
DO DZIE艁A:
- Obierz jab艂ka, pokr贸j je na po艂贸wki i wydr膮偶 gniazda.
- W艂膮cz piekarnik, aby zacz膮艂 si臋 nagrzewa膰 - ustaw 180 stopni.
- M膮k臋 wysypa膰 na stolnic臋, doda膰 proszek i sod臋 oraz cukier puder i przemiesza膰. Na m膮ce wy艂贸偶 mas艂o i posiekaj no偶em. Nast臋pnie dodaj jajko, serek waniliowy, esencj臋 i szybko zagnie膰 ciasto. Je艣li dysponujesz malakserem mo偶esz wszystkie sk艂adniki na ciasto w艂o偶y膰 do robota - on ju偶 sobie poradzi i zagniecie ciasto w kilka minut.
- Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na 2 cz臋艣ci. Jedn膮 rozwa艂kuj i u艂贸偶 na dnie blaszki. Nast臋pnie u艂贸偶 na cie艣cie po艂贸wki jab艂ek. Rozwa艂kuj drug膮 cz臋艣膰 ciasta i nakryj jab艂uszka.
- Wstaw ciasto piekarnika i piecz 40 minut.
- Przygotuj lukier: do miseczki wsyp cukier puder, dodaj 艣mietan臋 i mieszaj energicznie do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tu偶 po wyci膮gni臋ciu szarlotki z piekarnika polej gor膮ce ciasto lukrem. Pozostaw do ostygni臋cia.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Obierz jab艂ka, pokr贸j je na po艂贸wki i wydr膮偶 gniazda.
- W艂膮cz piekarnik, aby zacz膮艂 si臋 nagrzewa膰 - ustaw 180 stopni.
- Wszystkie sk艂adniki na ciasto w艂贸偶 do naczynia - ustaw 2 minuty / INTERWA艁. Po tym czasie wyci膮gnij ciasto zagnie膰 kul臋 i podziel na dwie cz臋艣ci.
- Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na 2 cz臋艣ci. Jedn膮 rozwa艂kuj i u艂贸偶 na dnie blaszki. Nast臋pnie u艂贸偶 na cie艣cie po艂贸wki jab艂ek. Rozwa艂kuj drug膮 cz臋艣膰 ciasta i nakryj jab艂uszka.
- Wstaw ciasto piekarnika i piecz 40 minut.
- Przygotuj lukier: Do czystego naczynia w艂贸偶 cukier puder oraz 艣mietan臋 - ustaw 30 sekund / obroty 4-5.
- Tu偶 po wyci膮gni臋ciu szarlotki z piekarnika polej gor膮ce ciasto lukrem. Pozostaw do ostygni臋cia.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Jab艂ka mo偶na dodatkowo posypa膰 cukrem oraz cynamonem, a dopiero p贸偶niej nakry膰 drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta.
- Je艣li nie lubicie lukru, wystarczy, 偶e lekko opr贸szycie ciasto cukrem pudrem.
- Ciasto jest kruche, dlatego polecam przy jego przenoszeniu korzysta膰 z wa艂ka - tzn. nawija膰 ciasto na wa艂ek i nast臋pnie z wa艂ka wk艂ada膰 do blaszki.
To chyba ulubiona forma szarlotki mojego m臋偶a. Cz臋sto robi臋 podobn膮, cho膰 u偶ywam innego ciasta, ale musz臋 spr贸bowa膰 i z tym przepisem :)
OdpowiedzUsu艅ale偶 bym chcia艂a, 偶eby m贸j m膮偶 lubi艂 jab艂ka 馃榿馃榿馃榿
Usu艅