Wchodz膮c do sklepu mo偶emy przebiera膰 w r贸偶nych smakach i rodzajach czekolady: bia艂a, mleczna, deserowa, z orzechami, rodzynkami albo z oreo. No 偶y膰 nie umiera膰. Ale kiedy艣, kiedy by艂am dzieckiem, czekolada by艂a towarem deficytowym. Tak bardzo, 偶e nawet jej opakowanie by艂o cenne. Kolekcjonowa艂am te opakowania i z namaszczeniem.
Blok mojej mamy by艂 bez dodatk贸w takich jak ciasteczka, rodzynki czy orzechy. Pamietam, 偶e to by艂a w艂a艣nie czekolada mojego dzieci艅stwa.
CO POTRZEBUJEMY:
- 500 g mleka w proszku
- oko艂o 200-300 g herbatnik贸w
- gar艣膰 orzech贸w
- 250 g mas艂a (lub margaryny)
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 4 czubate 艂y偶ki gorzkiego kakao
DO DZIE艁A:
- Mas艂o pokr贸j na kawa艂ki. W艂贸偶 do rondelka. Zalej wod膮 i gotuj do czasu, a偶 roztopi si臋 mas艂o. Nast臋pnie dodaj cukier i kakao. Gotuj dalej, a偶 wszystkie sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮.
- Odstaw mas臋, aby wystyg艂a.
- Orzechy posiekaj. Herbatniki pokrusz. W misce wymieszaj orzechy, herbatniki i mleko w proszku.
- Do sch艂odzonej czekolady dodawaj such膮 mas臋 po 艂y偶ce. Wymieszaj dok艂adnie
- Prze艂贸偶 mas臋 do keks贸wki, albo innej foremki. Wstaw do lod贸wki na minimum 3 godziny.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- W naczyniu umie艣膰 mas艂o, wod臋, cukier i kakao. Ustaw 3 minuty / temperatura 60 stopni / obroty 2. Sprawd藕 czy mas艂o si臋 roztopi艂o i w razie potrzeby wyd艂u偶 czas rozpuszczania.
- Herbatniki pokrusz.
- Wsyp do naczynia mleko w proszku - ustaw 1 minuta / obroty 5.
- Nast臋pnie dodaj herbatniki i orzechy - ustaw 1 minuta / obroty 5.
- Prze艂贸偶 mas臋 do keks贸wki, albo innej foremki. Wstaw do lod贸wki na minimum 3 godziny.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz