Schab 10 minut mo偶e si臋 kojarzy膰 z czym艣 co przygotuje si臋 ekspresowo. No i prawie …prawie tak jest :) Schab gotujemy dwukrotnie po 10 minut, nabiera on soczysto艣ci i staje si臋 pysznym dodatkiem do pieczywa. Najlepiej te偶 domowego. Polecam do niego domowe grahamki, na kt贸re przepis znajdziecie tutaj: przepis na grahamki
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 kg schabu bez ko艣ci
- ok. 2,5 l wody (tyle 偶eby zakry膰 mi臋so)
- 5 艂y偶ek soli
- 4 艂y偶ki sosu czosnkowego FOLWARK
- 1 艂y偶eczka cukru
- 2 艂y偶ki majeranku
- 5 z膮bk贸w czosnku
- 1 艂y偶ka pieprzu czerwonego w ziarnach
- 3 li艣cie laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna ja艂owca
DO DZIE艁A:
- Wlej do garnka wod臋. Czosnek obierz i pokr贸j w grube plasterki. Wrzu膰 do wody. Dodaj sos czosnkowy i wszystkie przyprawy. Zamieszaj 艂y偶k膮 i w艂贸偶 mi臋so do zimnej zalewy.
- Wstaw garnek ze schabem na gaz. Od momentu zagotowania si臋 trzymaj na ogniu przez 10 minut i potem wy艂膮cz. Odstaw, a偶 wystygnie (z regu艂y kilka godzin).
- Potem wstaw na gaz jeszcze raz i jak si臋 zagotuje ponownie odmierz 10 minut. Wy艂膮cz.
- Schab zostaw w zalewie do ca艂kowitego wystygni臋cia. Nast臋pnie wyci膮gnij i przechowuj w lod贸wce, zawiniety w papier.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Schab mo偶na wykorzysta膰 jako domow膮 w臋dlink臋 albo do obiadu. Wystarczy go pokroi膰 w grube plastry, podgrza膰 i poda膰 z sosem np. chrzanowym.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz