Tortilla kojarzy si臋 zwykle z cienkim kukurydzianym lub pszennym plackiem, podawanym z warzywnymi dodatkami, mi臋sem i sosami. Nie wszyscy wiedz膮, 偶e tortilla de patatas to typowe danie kuchni hiszpa艅skiej. Cz臋sto podawana jako tapas w ci膮gu upalnego dnia. Jest to placek z ziemniak贸w, cebuli i jajek. Hiszpanie jedz膮 tortill臋 zar贸wno na ciep艂o jak i na zimno. Czasami wrzucaj膮 do niej kawa艂ki w臋dliny, czy te偶 inne dodatki - zupe艂nie tak jak W艂osi do swojej pizzy. Przepis, kt贸ry Wam podaj臋 to wersja podstawowa. Receptur臋 przywioz艂a moja mama od rodowitych Hiszpan贸w prosto z Madrytu.
CO POTRZEBUJEMY:
- 3 spore ziemniaki
- 2 cebule
- 5-6 jaj
- s贸l i pieprz
- olej do sma偶enia
DO DZIE艁A:
- Ziemniaki i cebul臋 obierz. Ziemniaki pokr贸j cienkie w talarki, a cebulk臋 w pi贸rka.
- Rozgrzej olej na patelni. Wrzu膰 na rozgrzany olej kartofle wraz z cebul膮 i sma偶 na g艂臋bokim t艂uszczu do czasu kiedy b臋d膮 z艂ote jak frytki. Odced藕.
- Na drugiej patelni rozgrzej 艂y偶k臋 oleju wy艂贸偶 podsma偶one warzywa i zalej jajkiem. Po chwili lekko poruszaj patelni膮, a gdy jajko b臋dzie 艣ci臋te, po艂贸偶 tortilli talerz i odwr贸膰 patelni臋 do g贸ry nogami. W ten spos贸b placek znajdzie si臋 na talerzu z usma偶onym spodem u g贸ry. Nast臋pnie zsu艅 tortill臋 ponownie na patelnie i podsma偶 kr贸tko drug膮 stron臋 placka.
- Podawaj ze 艣mietan膮, ketchupem, sosem czosnkowym.
- U mnie wysz艂y z tej proporcji dwie niedu偶e tortille.
Pycha. Na pewno wypr贸buje. Najgorsze, 偶e ju偶 bym z ch臋ci膮 zjad艂a ;-)
OdpowiedzUsu艅Hiszpani臋 uwielbiam, a ich kuchnia jest prosta i w艂a艣nie niesamowicie apetyczna, taka 偶e chce si臋 j膮 je艣膰 :) pozdrawiam Monika i 偶ycz臋 smacznego.
Usu艅Zrobi艂am - pyszna, jedynie dla ma艂ego doda艂am kie艂bas臋. Zostaje w menu ;-)
Usu艅to wspania艂a wiadomo艣膰 :)
Usu艅