Bardzo cz臋sto przewija si臋 pytanie - jak przygotowa膰 ciasto na pierogi, aby nie by艂o twarde. Moja mama zawsze uczy艂a mnie, 偶e do ciasta daje si臋 m膮k臋, jajko i wod臋. Z kolei Te艣ciowa jajka nie dawa艂a. Okazuje si臋, 偶e jajko jest odpowiedzialne za twardsze ciasto, podobnie jak ch艂odna woda. Przetestowa艂am kilka wariant贸w i mam ju偶 sw贸j ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto. Dziel臋 si臋 nim z Wami, poniewa偶 dobre elastyczne ciasto to sekret udanych pierog贸w.
CO POTRZEBUJEMY:
- 600 g m膮ki pszennej
- 400 ml bardzo ciep艂ej wody
- 1 艂y偶ka oleju
- szczypta soli
DO DZIE艁A:
- M膮k臋 przesiej do miski. Wod臋 najlepiej zagotuj i przelej do drugiej miski. Pozostaw na 10 minut, aby straci艂a troch臋 temperatury. Do wody dodaj olej, a do m膮ki szczypt臋 soli.
- Wlewaj wod臋 do m膮ki mieszaj膮c 艂y偶k膮 i zarabiaj膮c ciasto, a偶 do wyko艅czenia wody. Nast臋pnie wy艂贸偶 ciasto na stolnic臋 lub blat i podsypuj膮c m膮k膮 zagniataj. Ciasto powinno by膰 elastyczne i mi臋ciutkie.
- Ciasto przykryj 艣ciereczk膮 i pozostaw na 15 minut.
- Po tym czasie wa艂kuj, wykrawaj kr膮偶ki, nadziewaj i gotuj.
Smacznego!
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wod臋 najlepiej zagotuj i przelej do miski. Pozostaw na 10 minut, aby straci艂a troch臋 temperatury - w贸wczas b臋dzie mia艂a idealn膮 temperatur臋 do wyrabiania ciasta.
- Do naczynia w艂贸偶 przesian膮 m膮k臋 oraz s贸l. Nast臋pnie wlej wod臋 oraz olej i mieszaj 2 minuty / INTERWA艁.
- Nast臋pnie wy艂贸偶 ciasto, zagnie膰, w艂贸偶 do miski i przykryj 艣ciereczk膮. Pozostaw na 15 minut. Ciasto powinno by膰 elastyczne i mi臋ciutkie.
- Po tym czasie wa艂kuj, wykrawaj kr膮偶ki, nadziewaj i gotuj.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz