O Kimchi czyli korea艅skiej kapu艣cie kiszonej pisa艂am ju偶 kilka razy na blogu. O jej w艂a艣ciwo艣ciach i zastosowaniu mo偶ecie poczyta膰 tutaj:
Dzi艣 przekazuj臋 Wam przepis na danie typowo korea艅skie na bazie kimchi. Sma偶ony na g艂臋bokim oleju placek z kimchi to korea艅ski klasyk. Mo偶na go przyrz膮dza膰 jako danie wegetaria艅skie, ale spotyka si臋 r贸wnie偶 wersj臋 z boczkiem lub gotowanym mi臋sem. Do kimchi potrzebna jest r贸wnie偶 m膮ka ry偶owa. Aczkolwiek, je艣li nie macie takiej m膮ki w swojej kuchni, u偶yjcie w jej miejsce dodatkowej porcji m膮ki pszennej. Otrzymacie bardziej puszyst膮 wersj臋 kimchi jeon.
CO POTRZEBUJEMY:
- 150 g w臋dzonego boczku
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 2//3 szklanki m膮ki pszennej
- 1/2 szklanki m膮ki ry偶owej
- 1 jajko
- oko艂o 1,5 - 2 szklanka kimchi
- 3-4 艂y偶ki soku z kimchi
- olej do sma偶enia
DO DZIE艁A:
- Cebulk臋 pokr贸j w kostk臋. Boczek przesma偶 na patelni. Pod koniec sma偶enia dodaj cebul臋, aby si臋 zeszkli艂a.
- W misce wymieszaj kimchi z boczkiem i cebulk膮. Do drugiej miski wsyp obie m膮ki. Dodaj sok z kimchi oraz wod臋 i po艂膮cz. Powinno wyj艣膰 g臋ste ciasto. Nast臋pnie dodaj kimchi . Wymieszaj wszystkie sk艂adniki. Odstaw na 10 minut.
- Sma偶 na rozgrzanym oleju placki wielko艣ci d艂oni. Mo偶na te偶 sma偶y膰 okr膮g艂e jak nale艣niki - wybierz t膮 opcj臋, kt贸ra Ci bardziej odpowiada.
- Placki podawaj z sosem sojowym
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz