Receptura na sushi bowl powsta艂a z lenistwa, bo nie chcia艂o mi si臋 rolowa膰 sushi. Tak tak.....te偶 jestem leniwa i nie wstydz臋 si臋 tego :P Ry偶 ugotowa艂am, zaprawi艂am, ale jak przysz艂o do formowania rolek, jako艣 mi si臋 nie chcia艂o. Postanowi艂am p贸j艣膰 na skr贸ty i poda艂am sushi w miseczce. Efekt? Zaskakuj膮co pyszny i r贸wnie smaczny jak orygina艂.
CO POTRZEBUJEMY:
- 200 g ry偶u paraboiled
- sos do sushi
- 1 og贸rek zielony
- 1 czerwona papryka
- 1 avocado
- sa艂ata lodowa
- czerwona cebula
- 200 g 艂ososia pieczonego
- algi
- czarny sezam
- marynowany imbir
- sos sojowy
- wasabi
DO DZIE艁A:
- Ry偶 ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przesyp ry偶 do miski, dodaj 6 艂y偶ek sosu do sushi i wymieszaj.
- Og贸rki pokr贸j w p贸艂plasterki, papryk臋 w kilkucentymetrowe kawa艂ki, a avocado w plasterki. Sa艂at臋 poszatkuj, cebul臋 pokr贸j w cieniutkie pi贸rka. Algi potnij no偶yczkami w cieniutkie paseczki.
- Do miseczki na艂贸偶 porcj臋 ry偶u. Do艂贸偶 porcj臋 艂ososia oraz ka偶dego z warzyw. Ry偶 posyp sezamem. Na wierzchu po艂贸偶 "gniazdko" z alg.
- Przed podaniem polej sosem sojowym (ilo艣膰 wg upodoba艅). Podawaj z imbirem marynowanym i wasabi.
Nie martw si臋, ja te偶 jestem leniwa.
OdpowiedzUsu艅serdecznie pozdrawiam :)
Usu艅