Ciep艂e i puszyste jak chmurka bu艂eczki to zawsze dobra opcja na kolacj臋 lub 艣niadanie. Chleb jak to chleb, jest zawsze. A mi臋ciutkie bu艂eczki tylko od czasu do czasu. Kajzerki z przedzia艂kiem s膮 szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. A na ciep艂o najlepiej mi smakuj膮 z samym mas艂em i sol膮.
CO POTRZEBUJEMY:
- 500 g m膮ki pszennej
- 35 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
- 1,5 艂y偶eczki soli
- 1/2 艂y偶eczki cukru
- 220 ml ciep艂ej wody
- 3 艂y偶ki oleju czyli oko艂o 40 g
- 1 jajko
- mak do posypania
DO DZIE艁A:
- M膮k臋 wsyp do miski. Zr贸b wg艂臋bienie na 艣rodku, wlej ciep艂膮 wod臋, do kt贸rej wsyp dro偶d偶e, cukier i s贸l. Zacznij zarabia膰 ciasto dolewaj膮c oleju. Ciasto powinno by膰 elastyczne. Odstaw na 15 minut.
- Blat podsyp m膮k膮. Wyr贸b przez chwil臋 ciasto i zagnie膰 w kul臋. T臋p膮 stron膮 no偶a podziel na 4 r贸wne cz臋艣ci, a nast臋pnie ka偶d膮 cz臋艣膰 na p贸艂. W ten spos贸b otrzymasz 8 r贸wnych kawa艂k贸w. Ka偶dy kawa艂ek ciasta wyr贸b i uformuj na kszta艂t bu艂eczki. Po艂贸偶 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Przykryj 艣ciereczk膮.
- Teraz w艂膮cz piekarnik, ustaw temperatur臋 200 stopni. Nie r贸b tego wcze艣niej, bo czas nagrzewania piekarnika to czas drugiego wyrastania ciasta dro偶d偶owego. B臋dzie on kr贸tki, ale na kajzerki wystarczy.
- W miseczce rozbe艂taj jajko. Gdy piekarnik si臋 nagrzeje, odkryj bu艂eczki i posmaruj jej jajkiem. Posyp te偶 makiem. Wstaw do piekarnika na drugi od do艂u poziom i piecz przez 30 minut.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia wsyp m膮k臋, s贸l, wod臋, olej, a na koniec dro偶d偶e i cukier ustaw 3 minuty / interwa艂. Zostaw w naczyniu na 15 minut.
- Blat podsyp m膮k膮. Wyr贸b przez chwil臋 ciasto i zagnie膰 w kul臋. T臋p膮 stron膮 no偶a podziel na 4 r贸wne cz臋艣ci, a nast臋pnie ka偶d膮 cz臋艣膰 na p贸艂. W ten spos贸b otrzymasz 8 r贸wnych kawa艂k贸w. Ka偶dy kawa艂ek ciasta wyr贸b i uformuj na kszta艂t bu艂eczki. Po艂贸偶 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Przykryj 艣ciereczk膮.
- Teraz w艂膮cz piekarnik, ustaw temperatur臋 200 stopni. Nie r贸b tego wcze艣niej, bo czas nagrzewania piekarnika to czas drugiego wyrastania ciasta dro偶d偶owego. B臋dzie on kr贸tki, ale na kajzerki wystarczy.
- W miseczce rozbe艂taj jajko. Gdy piekarnik si臋 nagrzeje, odkryj bu艂eczki i posmaruj jej jajkiem. Posyp te偶 makiem. Wstaw do piekarnika na drugi od do艂u poziom i piecz przez 30 minut.
wygl膮daj膮 pysznie a ile to 40 g oleju?
OdpowiedzUsu艅Monia - to oko艂o 3 艂yzki. Zaraz dopisz臋 to w przepisie, aby by艂 bardziej czytelny :)
Usu艅Dominiko, czy mo偶na zast膮pi膰 艣wie偶e dro偶d偶e, suchymi ? - jestem kulinarnym laikiem ;(
OdpowiedzUsu艅Dominiko czy mo偶na zast膮pi膰 艣wie偶e dro偶d偶e, suchymi ? - jestem kulinarnym laikiem ;(
OdpowiedzUsu艅oczywiscie 馃槝 7 gram贸w dro偶d偶y instant = 25 gram贸w dro偶d偶y 艣wie偶ych
Usu艅