Kiedy przychodzi nieoczekiwana ochota na s艂odkie, lubi臋 mie膰 pod r臋k膮 niezast膮pione przepisy na szybkie 艂akocie. Do ekspresowych pyszno艣ci nale偶膮 z pewno艣ci膮 mini szarlotki. Wystarczy, 偶e mamy jab艂uszka (najlepiej renety), m膮k臋, kasz臋 mann膮 i cukier. No i jeszcze ciut mas艂a i odrobina ch臋ci. Trzeba nieco zamiesza膰, troszk臋 posypa膰 i utrze膰 i gotowe.
CO POTRZEBUJEMY:
- 3 du偶e jab艂ka
- 1/2 szklanki m膮ki pszennej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- cynamon
- mas艂o (oko艂o 70 g) + dodatkowa porcja do posmarowania kokilek
- p艂atki migda艂owe i cukier do posypania,
DO DZIE艁A:
- Wsyp do miski m膮k臋, kasz臋 mann膮, cukier i proszek. Wymieszaj.
- Jab艂ka obierz, wydr膮偶 gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon w takiej ilo艣ci jak lubisz.
- Przygotuj 6 kokilek. Posmaruj je dok艂adnie mas艂em - na dnie grubsza warstwa.
- Do ka偶dej foremki nak艂adaj 艂y偶k膮 sypkie sk艂adniki - tak po 2-3 艂y偶ki. Nast臋pnie wy艂贸偶 po 2 艂y偶ki jab艂ek. Nak艂adaj naprzemiennie suche sk艂adniki i jab艂uszka - a偶 do wyczerpania sk艂adnik贸w. Na g贸rze powinna by膰 sucha warstwa.
- Posyp wszystkie mini szarlotki cukrem. Na艂贸偶 plasterki mas艂a na ka偶dy deser. Posyp migda艂ami i jeszcze odrobin膮 cukru.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 50 minut.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wsyp do miski m膮k臋, kasz臋 mann膮, cukier i proszek. Wymieszaj.
- Jab艂ka obierz, wydr膮偶 gniazdo nasienne i w艂贸偶 do naczynia TM. Ustaw 6 sekund / obroty 5. Nast臋pnie dodaj cynamon w takiej ilo艣ci jak lubisz i przemieszaj - obroty 3 / 4 sekundy.
- Przygotuj 6 kokilek. Posmaruj je dok艂adnie mas艂em - na dnie grubsza warstwa.
- Do ka偶dej foremki nak艂adaj 艂y偶k膮 sypkie sk艂adniki - tak po 2-3 艂y偶ki. Nast臋pnie wy艂贸偶 po 2 艂y偶ki jab艂ek. Nak艂adaj naprzemiennie suche sk艂adniki i jab艂uszka - a偶 do wyczerpania sk艂adnik贸w. Na g贸rze powinna by膰 sucha warstwa.
- Posyp wszystkie mini szarlotki cukrem. Na艂贸偶 plasterki mas艂a na ka偶dy deser. Posyp migda艂ami i jeszcze odrobin膮 cukru.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 50 minut.
Smacznego :)
pycha!
OdpowiedzUsu艅