listopada 09, 2017

馃尠 prawdziwa nutella z orzech贸w laskowych



Czasami zdarza si臋 nam planowa膰 obiady na kilka dni wprz贸d. Ostatnio zapad艂a decyzja, a raczej pojawi艂a si臋 ch臋膰 na nale艣niki. Oczywi艣cie z serem na s艂odko. Stwierdzia艂m, 偶e urozmaic臋 to danie domow膮 nutell膮. Kilka miesi臋cy temu zd膮偶y艂am zrobi膰 krem zbli偶ony do nutelli, bez cukru, s艂odzony  "natur膮". Tutaj znajdziecie przepis - przepis na fit nutell臋. Tym razem b臋dzie wersja r贸wnie pyszna, aczkolwiek ju偶 nie taka FIT 馃槣

CO POTRZEBUJEMY:

  • 100 g orzech贸w laskowych
  • 2 艂y偶ki kakao
  • 3 艂y偶ki miodu
  • 6 艂y偶ek mleka
  • 2 艂y偶ki kajmaku o smaku kakaowym (opcjonalnie - ale polecam doda膰)
DO DZIE艁A:
  1. Orzechy wsyp do naczynia 偶aroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz orzechy przez 10 minut. Nast臋pnie wyci膮gnij z pieca. Wysyp na 艣ciereczk臋, przykryj orzechy drugim ko艅cem 艣ciereczki i pocieraj. Dzi臋ki temu odpadn膮 sk贸rki, kt贸re s膮 gorzkie. 
  2. Wsyp obrane orzechy do malaksera, dodaj mleko i miksuj. gdy orzechy b臋d膮 rozdrobnione dodaj pozosta艂e sk艂adniki i dalej miksuj do uzyskania g艂adkiej konsystencji.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Orzechy wsyp do naczynia 偶aroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz orzechy przez 10 minut. Nast臋pnie wyci膮gnij z pieca. Wysyp na 艣ciereczk臋, przykryj orzechy drugim ko艅cem 艣ciereczki i pocieraj. Dzi臋ki temu odpadn膮 sk贸rki, kt贸re s膮 gorzkie. 
  2. Wsyp obrane orzechy do naczynia, dodaj mleko i miksuj 6 sekund / obroty 5,5. Nast臋pnie dodaj pozosta艂e sk艂adniki i dalej miksuj 40 sekund / obroty od 5 do 6. R贸b przerwy, gdy us艂yszysz, 偶e zawarto艣膰 osiad艂a na 艣ciankach naczynia. W贸wczas u偶yj kopystki - zgarnij mas臋 na dno i dalej miksuj - do uzyskania g艂adkiej konsystencji.









Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger