Przepis na zup臋 czosnkow膮 z kie艂bas膮 chorizo pozna艂am jakie艣 10 lat temu w programie Roberta Mak艂owicza. Przygotowywa艂 j膮 b臋d膮c w Hiszpanii. Do jej przygotowania u偶y艂 sk艂adnik贸w, kt贸re s膮 pod r臋k膮 w ka偶dym zwyk艂ym hiszpa艅skim domu. Sucha bu艂ka, kie艂basa, woda, jajka - jest to tzw. bieda zupa. Nie wygl膮da super efektownie, ale jej smak wynagradza wizualne braki.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 艂y偶ka oleju
- 6 sporych z膮bk贸w czosnku
- cienka laska kie艂basy chorizo
- 2 suche bu艂ki
- oko艂o 1-1,5 l wody
- 2 jajka
- s贸l do smaku
DO DZIE艁A:
- Chorizo pokr贸j w plasterki. Obierz czosnek i pokr贸j na kawa艂ki. Podsma偶 czosnek na oleju. Po chwili wrzu膰 kie艂bas臋 i sma偶 do czasu, a偶 pu艣ci t艂uszcz.
- Bu艂ki pokr贸j na kawa艂ki wielko艣ci oko艂o 2-3 cm. Do艂贸偶 do kie艂basy z czosnkiem i sma偶 dalej.
- Po kilku minutach zalej zimn膮 wod膮. Zagotuj.
- Jajka rozbe艂taj widelcem. Na gotuj膮c膮 si臋 zup臋 wlej jajka i mieszaj. Potrzymaj jeszcze zup臋 przez minut臋 na ogniu i wy艂膮cz. Posmakuj i dopraw ewentualnie sol膮.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Otrzyma艂am informacj臋 ju偶 po publikacji tego przepisu, 偶e w oryginalnym przepisie na Sopa Castellana dodaje si臋 jeszcze s艂odk膮 papryk臋 w臋dzon膮 do czosnku - w trakcie podsma偶ania. Przy nast臋pnej sposobno艣ci dodam i ja :)
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz