listopada 16, 2017

馃 zupa czosnkowa z chorizo


Przepis na zup臋 czosnkow膮 z kie艂bas膮 chorizo pozna艂am jakie艣 10 lat temu w programie Roberta Mak艂owicza. Przygotowywa艂 j膮 b臋d膮c w Hiszpanii. Do jej przygotowania u偶y艂 sk艂adnik贸w, kt贸re s膮 pod r臋k膮 w ka偶dym zwyk艂ym hiszpa艅skim domu. Sucha bu艂ka, kie艂basa, woda, jajka  - jest to tzw. bieda zupa. Nie wygl膮da super efektownie, ale jej smak wynagradza wizualne braki. 

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 艂y偶ka oleju
  • 6 sporych z膮bk贸w czosnku
  • cienka laska kie艂basy chorizo
  • 2 suche bu艂ki
  • oko艂o 1-1,5 l wody
  • 2 jajka
  • s贸l do smaku

DO DZIE艁A:
  1. Chorizo pokr贸j w plasterki. Obierz czosnek i pokr贸j na kawa艂ki. Podsma偶 czosnek na oleju. Po chwili wrzu膰 kie艂bas臋 i sma偶 do czasu, a偶 pu艣ci t艂uszcz. 
  2. Bu艂ki pokr贸j na kawa艂ki wielko艣ci oko艂o 2-3 cm. Do艂贸偶 do kie艂basy z czosnkiem i sma偶 dalej. 
  3. Po kilku minutach zalej zimn膮 wod膮. Zagotuj.
  4. Jajka rozbe艂taj widelcem. Na gotuj膮c膮 si臋 zup臋 wlej jajka i mieszaj. Potrzymaj jeszcze zup臋 przez minut臋 na ogniu i wy艂膮cz. Posmakuj i dopraw ewentualnie sol膮.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Otrzyma艂am informacj臋 ju偶 po publikacji tego przepisu, 偶e w oryginalnym przepisie na Sopa Castellana dodaje si臋 jeszcze s艂odk膮 papryk臋 w臋dzon膮 do czosnku - w trakcie podsma偶ania. Przy nast臋pnej sposobno艣ci dodam i ja :) 







Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger