Dawno nie bawi艂am si臋 w wymy艣lanie czego艣 na s艂odko. Rozejrza艂am si臋 po kuchni i dosz艂am do wniosku, 偶e warto spr贸bowa膰 czar贸w z m膮k膮 owsian膮. A 偶e 艣wi臋ta tu偶 tu偶, to pod r臋k膮 by艂y ju偶 przyprawy korzenne i tak powsta艂 piernik bezglutenowy. Smaczny, o g艂臋bokim smaku i aromacie kardamonu z cynamonem. My艣l臋, ze jak zdradz臋 Wam , 偶e przygotowanie tego ciasta zajmuje oko艂o 10 minut i potrzebujecie przede wszystkim widelca - to 贸w piernik stanie si臋 Waszym hitem bo偶onarodzeniowym. A zatem - do dzie艂a!
CO POTRZEBUJEMY
- 2 banany (najlepiej dojrza艂e)
- 2 jajka
- 3 艂y偶ki mocno s艂odkiego d偶emu (u mnie figowy)
- 1 艂y偶ka miodu cynamonowego
- 1,5 szklanki m膮ki owsianej bezglutenowej
- 1 艂y偶ka cukru waniliowego
- 3 艂y偶eczki przyprawy do piernika
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka sody
DO DZIE艁A:
- Zacznij od rozgniecenia banan贸w widelcem. Dodaj jajka, d偶em i mi贸d i wymieszaj wszystkie sk艂adniki.
- Nast臋pnie wsyp m膮k臋, cukier, przypraw臋 do piernika, proszek i sod臋. W dalszym ciagu u偶ywaj膮c widelca po艂膮cz ze sob膮 mokre i suche sk艂adniki ciasta.
- Ciasto przelej do foremki. Ja u偶y艂am gotowych tekturowych foremek w kszta艂cie gwiazdy. Wysz艂o ich 6 sztuk. Zamiennie mo偶na u偶y膰 keks贸wki - z podanych sk艂adnik贸w wyjdzie jedna pod艂u偶na foremka.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 175-180 stopni i piecz: keks贸wka - 50 minut, mniejsze foremki jak np. gwiazdki 30 minut.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia w艂贸偶 banany, jajka, d偶em i mi贸d. Ustaw 10 sekund / obroty 4.
- Nast臋pnie wsyp do naczynia m膮k臋, cukier, przypraw臋 do piernika, proszek i sod臋. Ustaw 40 sekund / obroty 4.
- Ciasto przelej do foremki. Ja u偶y艂am gotowych tekturowych foremek w kszta艂cie gwiazdy. Wysz艂o ich 6 sztuk. Zamiennie mo偶na u偶y膰 keks贸wki - z podanych sk艂adnik贸w wyjdzie jedna pod艂u偶na foremka.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 175-180 stopni i piecz: keks贸wka - 50 minut, mniejsze foremki jak np. gwiazdki 30 minut.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Mi贸d cynamonowy mo偶ecie zakupi膰 PASIEKA WILE艃SKICH - ZAM脫WIENIA
- Je艣li nie masz takiej mo偶liwo艣ci dodaj np. mi贸d rzepakowy i 1 p艂ask膮 艂y偶eczk臋 cynamonu.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz