Ka偶dy dom ma swoje wigilijne menu, zale偶ne od tradycji, ale te偶 od regionu. Zupy podawane na wieczerz臋 s膮 przer贸偶ne, rozpoczynaj膮c od grzybowej, przez rybn膮, a ko艅cz膮c na barszczu. Receptury na ka偶d膮 tych zup s膮 przekazywane z pokolenia na pokolenie.
W moim rodzinnym domu od zawsze by艂 barszcz czerwony. CZasami na zakwasie, a czasami czysty barszczyk. Dzi艣 przekazuj臋 Wam przepis na tradycyjny czerwony barszcz wigilijny.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 2 litry warzywnego bulionu
- 0,5 kg surowych burak贸w
- 3 z膮bki czosnku
- 1 艂y偶ka octu
- 50 g suszonych grzyb贸w
- 4 li艣cie laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- s贸l, pieprz, cukier
DO DZIE艁A:
- Grzyby zalej szklank膮 wody i odstaw.
- Buraki obierz, a nast臋pnie pokr贸j w plastry grubo艣ci oko艂o 1 cm.
- Zagotuj bulion. Wrzu膰 do niego buraki , ocet oraz grzyby wraz z wod膮 i ponownie doprowad藕 do wrzenia. W tym momencie wrzu膰 do garnka wszystkie przyprawy oraz czosnek przekrojony na p贸艂.
- Gotuj na ma艂ym ogniu do mi臋kko艣ci burak贸w.
- Na koniec posmakuj i dopraw w razie potrzeby sol膮, pieprzem, cukrem i octem. Przed podaniem przeced藕.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz