grudnia 15, 2017

馃А najsmaczniejsze pierniczki na 艣wiecie ... na dro偶d偶ach





Napatrzy艂am sie w internetach na dro偶d偶owe pierniczki, a偶 w ko艅cu dojrza艂am do tego, aby je upiec. Jako艣 dro偶d偶e i pierniczki nie gra艂y mi ze sob膮. Jednak ciekawo艣膰 zwyci臋偶y艂a. I chwa艂a mi za to! To s膮 najsmaczniejsze pierniczki jakie kiedykolwiek jad艂am, a nawet upiek艂am. No taka b臋d臋 dzi艣 samochwa艂a, ale inaczej si臋 nie da. S膮 pyszne, mi臋ciutkie i smakuj膮 jak toru艅skie specyja艂y. Aha! i polecam upiec od razu z podw贸jnej porcji - jedna to zdecydowanie za ma艂o :)


CO POTRZEBUJEMY:
suche sk艂adniki:
  • 2 szklanki m膮ki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 艂y偶eczki przyprawy do piernika
  • 2 艂y偶eczki kakao
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia


mokre sk艂adniki:
  • 2 jajka
  • 60 g mas艂a
  • 1 czubata 艂y偶ka miodu (u mnie mi贸d cynamonowy)
  • 25 g dro偶d偶y


DO DZIE艁A:
  1. Mas艂o i mi贸d w艂贸偶 do rondelka i podgrzewaj. Gdy si臋 艂adnie roztopi膮 , zdejmij z ognia i dodaj dro偶d偶e. Dok艂adnie rozmieszaj, aby dro偶d偶e si臋 rozpu艣ci艂y.
  2. Do du偶ej miski wsyp wszystkie suche sk艂adniki i przemieszaj. Nast臋pnie dodaj jajka i roztopione mas艂o. Zacznij wyrabia膰 ciasto. Wystarczy kilka minut - dok艂adnie zagnie膰 wszystkie sk艂adniki razem. Ciasto b臋dzie elastyczne i b艂yszcz膮ce.
  3. Ciasto wa艂kuj grubo na oko艂o 7mm -1 cm. Pierniczki piecz w temperaturze 175 stopni przez 11 minut.
  4. Pierniczki mo偶na dekorowa膰 lukrem, ale s艂ysza艂am, 偶e niekt贸rzy nadziewaj膮 je te偶 d偶emem.
  5. Z podanej porcji wychodzi oko艂o 30 pierniczk贸w, a przygotowa艂am je w ciagu godziny.


THERMOMIX DO DZIE艁A:
  1. Do naczynia w艂贸偶 mas艂o, dro偶d偶e i mi贸d. Ustaw 3 minuty / temperatura 40 stopni / obroty 2. Nast臋pnie dodaj dro偶d偶e - 1 minuta / obroty 2.
  2. Do naczynia dodaj wszystkie suche sk艂adniki oraz jajka. Ustaw 2 minuty / obroty 2,5. Po tym czasie wyci膮gnij ciasto z naczynia. Kr贸tko zagnie膰. Ciasto b臋dzie elastyczne i b艂yszcz膮ce.
  3. Ciasto wa艂kuj grubo na oko艂o 7mm -1 cm. Pierniczki piecz w temperaturze 175 stopni przez 11 minut.
  4. Pierniczki mo偶na dekorowa膰 lukrem, ale s艂ysza艂am, 偶e niekt贸rzy nadziewaj膮 je te偶 d偶emem.
  5. Z podanej porcji wychodzi oko艂o 30 pierniczk贸w, a przygotowa艂am je w ciagu godziny.







7 komentarzy :

  1. dro偶d偶owych jeszcze nigdy nie robi艂am. ale jakie musz膮by膰 mi臋ciutkie <3

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. s膮 bardzo mi臋ciutkie, a na ciep艂o to ju偶 wog贸le extra! Smakuj膮 jak prawdziwe toru艅skie pierniczki ☺️

      Usu艅
  2. W艂a艣nie zrobi艂am z c贸rk膮.Z jednej porcji mamy 60 pierniczk贸w + par臋 kt贸rych nie zd膮偶y艂am policzy膰 :-)Bardzo fajne i mega proste no i szybkie.

    OdpowiedzUsu艅
  3. Czy do tych pierniczk贸w dodaje si臋 mi贸d z mas艂em i dro偶d偶ami ciep艂e czy ciut sch艂odzone?

    OdpowiedzUsu艅
  4. Czy mog膮 by膰 dro偶d偶e suszone?

    OdpowiedzUsu艅
  5. Ciekawy przepis ;) mo偶e kiedy艣 wypr贸buj臋 :)

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger