Na stronie Marty Dymek, kt贸ra prowadzi blog Jad艂onomia wpad艂am na ciasto pomidorowe. Przeczyta艂am dok艂adnie przepis…i pomy艣la艂am, 偶e musi by膰 pyszne. Bo przecie偶 piek艂am ju偶 fasolowe, marchewkowe i buraczane. Dlaczego by w takim razie nie upiec pomidorowego? Jest aromatyczne, wilgotne i puszyste. Dla tych, co obawiaj膮 si臋 smaku pomidora zdradzam, 偶e nie czu膰 go wcale. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Ciasto przygotowa艂am w ods艂onie 艣wi膮tecznej z lukrem piernikowym. Tak偶e zapraszam do pieczenia.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki mokre:
- 1 szklanka pomidor贸w z puszki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
sk艂adniki suche:
- 2 szklanki m膮ki
- 1/2 艂y偶eczki soli
- 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka sody
- 2 艂y偶eczki przyprawy korzennej
sk艂adniki na lukier:
- 4 艂y偶ki cukru pudru
- 1/2 艂y偶eczki przyprawy korzennej
- 1 艂y偶eczka soku z cytryny
- woda - do uzyskania g臋sto艣ci
DO DZIE艁A:
- Rozpocznij od dok艂adnego zblendowania pomidor贸w. Nast臋pnie dodaj jajko, olej i cukier i zmiksuj wszystko na g艂adk膮 mas臋.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche sk艂adniki. Dodaj do nich mokre i wymieszaj dok艂adnie 艂y偶k膮.
- Przelej ciasto do keks贸wki i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gdy ciasto wystygnie ukr臋膰 lukier z podanych sk艂adnik贸w i polej nim ciasto.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- W艂贸偶 do naczynia wszystkie mokre sk艂adniki, ustaw 15 sekund / obroty 6.
- Dodaj do naczynia suche ska艂dniki i zn贸w wymieszaj 15 sekund / obroty 4.
- Przelej ciasto do keks贸wki i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gdy ciasto wystygnie ukr臋膰 lukier z podanych sk艂adnik贸w i polej nim ciasto.
Dlaczego nie banan, jak w oryginale, po co jajko?
OdpowiedzUsu艅Je艣li kto艣 jest weganinem mo偶e oczywi艣cie doda膰 banana, kt贸ry w Marty Dymek zast臋puje w艂a艣nie jajko. Osobi艣cie wol臋 ciasta z jajkiem :)
Usu艅Mam pytanie czy ten piernik mo偶na upiec wcze艣niej jak standardowe.
OdpowiedzUsu艅Piernik zachowa 艣wie偶o艣膰 przez kilka przechowywany w temperaturze pokojowej. Mo偶na go upiec kilka dni przed 艣wi臋tami, owin膮膰 delikatnie 艣ciereczk膮, aby nie obsycha艂 i wynie艣膰 np. do piwniczki. pozdrawiam i 偶ycz臋 smakowitych wypiek贸w :)
Usu艅Dzi臋kuj臋 馃槉馃槈 Pozdrawiam
Usu艅Witam , mam 艣wie偶e pomidory prosto z krzaczka . Czy i jak mo偶na u偶y膰 do tego ciasta ?
OdpowiedzUsu艅艢wie偶e pomidory jak najbadziej nadaj膮 si臋 do piernika. Wystarczy je sparzy膰, obra膰 ze sk贸rki, usun膮膰 gniazda nasienne i pokroi膰. Dalej post臋powa膰 jak w przepisie :) 偶ycz臋 pysznego pierniczka!
Usu艅