Pierogi z mi臋sem to klasyk polskiej kuchni. A moja dzisiejsza wariacja tej potrawy jest po艂膮czeniem mi臋sa z grzybami le艣nymi. Wychodzi 艣wietna kompozycja smakowa. Dlatego dziele si臋 z Wami przepisem.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 600 g m膮ki
- 400 ml bardzo ciep艂ej wody
- szczypta soli
- 1 艂y偶ka oleju
sk艂adniki na farsz:
- 1 du偶a, podw贸jna pier艣 z kurczaka
- 50 g suszonych grzyb贸w le艣nych
- 1 cebulka
- 2 z膮bki czosnku
- 1 du偶a marchewka
- s贸l, pieprz do smaku
DO DZIE艁A:
- Ciasto zagnie膰 wg tego przepisu 馃憠馃徎馃憠馃徎馃憠馃徎 idealne ciasto na pierogi
- Pier艣 z kurczaka i marchewk臋 ugotuj na parze. Cebulk臋 obierz i podsma偶. Grzyby namocz w rondelku.
- Wrzu膰 do malaksera mi臋so, odcedzone grzyby, ugotowan膮 marchewk臋, przeci艣ni臋ty czosnek oraz podsma偶on膮 cebulk臋 i zmiksuj na jednolit膮 mas臋. Na koniec dodaj s贸l i pieprz i jeszcze raz zmiksuj. Je艣li nie dysponujesz malakserem mo偶esz wszystkie ska艂dniki zmieli膰 w maszynce do mi臋sa.
- Wa艂kuj ciasto, wykrawaj kr膮偶kiem k贸艂ka. Nak艂adaj farsz i lep piero偶ki.
- Nastaw du偶y garnek wody. Pos贸l j膮 i dodaj 艂y偶k臋 oleju. Pierogi wrzucaj do gotuj膮cej si臋 wody i gotuj kilka minut od wyp艂yni臋cia.
- Podawaj ze 艣mietan膮.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Ciasto zagnie膰 wg tego przepisu 馃憠馃徎馃憠馃徎馃憠馃徎 idealne ciasto na pierogi
- Cebul臋 i czosnek obierz. Wrzu膰 na wiruj膮ce no偶e w TM - na 4-5 sekund, obroty 4. Dodaj 艂y偶k臋 oleju i du艣 przez 2 minuty / 100 stopni. Prze艂贸偶 cebulk臋 do miseczki.
- Grzyby namocz w rondelku.
- Do naczynia wlej wod臋. Ustaw przystawk臋 VAROMA, na kt贸rej u艂贸偶 mi臋so i marchewk臋. Paruj przez 40 minut / VAROMA / obroty 2.
- Wylej wod臋 i oczy艣膰 naczynie. W艂贸偶 do naczynia mi臋so, odcedzone grzyby, ugotowan膮 marchewk臋, czosnek z cebulk臋 i zmiksuj 20 sekund / obroty 4. Na koniec dodaj s贸l i pieprz i jeszcze raz zmiksuj.
- Wa艂kuj ciasto, wykrawaj kr膮偶kiem k贸艂ka. Nak艂adaj farsz i lep piero偶ki.
- Nastaw du偶y garnek wody. Pos贸l j膮 i dodaj 艂y偶k臋 oleju. Pierogi wrzucaj do gotuj膮cej si臋 wody i gotuj kilka minut od wyp艂yni臋cia.
- Podawaj ze 艣mietan膮.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz