Uwielbiam 艣ledziki zar贸wno w oleju jak i w 艣mietanie. Przygotowuj膮c jednak ostatnio now膮 ods艂on臋 艣ledzi spr贸bowa艂am troch臋 odchudzonej wersji - czyli 艣ledzi w jogurcie. Dodatki s膮 typowe jak w sosie tzatziki. Zatem jest to przepis dla wielbicieli czosnku i 艣ledzi.
CO POTRZEBUJEMY:
- 5 filet贸w 艣ledziowych typu matias
- kubek du偶ego jogurtu naturalnego (400 ml)
- 1 d艂ugi og贸rek zielony
- 2-3 z膮bki czosnku
- s贸l, pieprz cytrynowy
- koperek (opcjonalnie)
DO DZIE艁A:
- 艢ledzie op艂ucz pod bie偶膮c膮 wod膮. Prze艂贸偶 do g艂臋bokiej miski i zalej wod膮. Odstaw na godzin臋. Po tym czasie sprawd藕, czy 艣ledzie potrzebuj膮 jeszcze si臋 moczy膰 i w razie potrzeby wyd艂u偶 czas moczenia.
- 艢ledzie pokr贸j na ma艂e kawa艂ki oko艂o 2 cm.
- Czosnek obierz i przeci艣nij przez prask臋. Og贸rek umyj i zetrzyj wraz ze sk贸rk膮 na grubych oczkach. Po starciu og贸rka odci艣nij sok. Prze艂贸偶 do miseczki i dodaj czosnek. Dopraw sol膮 i pieprzem oraz opcjonalnie posiekanym koperekiem. Dok艂adnie przemieszaj sos.
- 艢ledzie zalej sosem tzatziki i wstaw do lod贸wki na 1 dob臋, aby si臋 przegryz艂y.
SMACZNEGO 馃巹馃巹馃巹
艢wietny pomys艂! :-)
OdpowiedzUsu艅:) dzi臋kuj臋
Usu艅