Dosta艂am od mojej mamy topinambur, kt贸ry ro艣nie jej w ogr贸dku samopas. Chcia艂am go przyrz膮dzi膰 inaczej ni偶 ostatnio. Co prawda ten pieczony topinambur jest smaczny (przepis na pieczony topinambur), ale jednak chodzi艂o za mn膮 co艣 nowego. Tak powsta艂a potrawka z indyka w pomara艅czowych warzywach z topinamburem.
CO POTRZEBUJEMY:
- 0,8 kg mi臋sa indyczego (najlepiej pier艣 lub mi臋so gulaszowe)
- 1 艂y偶ka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- oko艂o 150 g surowej dyni hokkaido
- 1 艣redni batat
- oko艂o 200 g topinambura
- 3 z膮bki czosnku
- 3 艂odygi selera naciowego
- s贸l, 1 艂y偶eczka kurkumy i 1 艂y偶eczka papryki s艂odkiej
DO DZIE艁A:
- Mi臋so umyj, oczy艣膰 i podziel na kawa艂ki.
- Warzywa obierz i pokr贸j: cebul臋 w grube pi贸rka, marchewka w talarki, dynia w paski, batat w niewielk膮 kosteczk臋, topinambur pozostawiamy w ca艂o艣ci lub je艣li jest wi臋kszy przecinamy na p贸艂, seler w plasterki.
- Rozgrzej olej na patelni. Przesma偶 indyka. Pod koniec wrzu膰 cebul臋, przemieszaj i zostaw na 4 minuty bez mieszania.
- Nast臋pnie dodaj pomara艅czowe warzywa, podlej 0,5 l wody, dorzu膰 przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek i zn贸w przykryj. Du艣 na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj topinambur oraz seler naciowy. Pos贸l, dodaj kurkum臋 oraz papryk臋 s艂odk膮 i w razie potrzeby dolej wody. Przykryj i du艣 przez nast臋pne 10-15 minut.
- Po tym czasie sprawd藕 czy mi臋so jest mi臋kkie. W razie potrzeby dopraw przyprawami.
- Podawaj z ry偶em.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz